Ako se pitate koji sve tipovi kose kod žena postoje i kako ih na najlakši i najsigurniji način možemo odrediti i samim tim adekvatno negovati onda ste na pravom mestu. Sledi detaljan vodič kroz sve tipove kose.

tipovi kose kod zena
Kada kažemo različiti tipovi kose odmah nam na pamet padnu ravna i kovrdžava kosa. Međutim, jeste li znali da postoji čak 12 različitih tipova kose? Svaki od ovih tipova zahteva različitu rutinu nege kako bi sama kosa zasijala u svom punom sjaju. Pritom rutina nege kose ne podrazumeva samo upotrebu određenih proizvoda vać i načine kako se kosa pere, češlja, suši i oblikuje.

Postoje četiri osnovna tipa kose, a svaki tip se deli na tri kategorije ili podgrupe. Osnovni tipovi kose su ravna, talasasta, kovrdžava i afro kovrdžava.

1.Tipovi kose kod žena – Ravna kosa

tipovi ravne kose
Ravna kosa je glatka, mekana i uglavnom ima sjaj zahvaljujući prirodnim uljima na temenu koji se spuštaju i do krajeva kose. Ravna kosa ima tri potkategorije A,B i C.

ravna kosa
A:Veoma fina, ravna i tanka kosa sklona mašćenju. Ovo je najređi tip kose koji obično imaju žene azijskog porekla.
B:Srednje ravna i gusta sa mogućim loknama koje joj daju više volumena odnosno potrebnu teksturu i pokretljivost.
C:Gruba i gusta ravna kosa koja kada se osuši prirodno deluje raščupano, a da pritom još uvek leži ravno na temenu glave.

Nega ravne kose

nega
Ako imate ravnu kosu perite je na dva do tri dana. Koristite šampon koji ne sadrži sulfate jer ćete tako produžiti period između pranja. Ipak, ako je kosa problematična onda je šamponirajte svakodnevno. Kada je reč o njenom stilizovanju, obavezno koristite fen i četku da biste joj dodali volumen. Preporučljiv je i lak za kosu jer ravna kosa ne može dugo zadržati kovrdže kao ostali tipovi kose.

2.Talasasta kosa

talasasta kosa
Talasasta kosa se prepoznaje po prirodnim talasima koji formiraju oblik slova S. Po strukturi je gušća od ravne kose i slobodno se može posmatrati kao sredina između ravne i kovrdžave kose. Zbog svoje blage teksture i oblika nije toliko sklona mašćenju kao ravna kosa. Takođe se može podeliti na tri potkategorije

.
A:Glatka sa slobodnim talasima u S obliku.
B:Srednje glatka sa talasastijim pramenovima koji i dalje zadržavaju oblik slova S.
C.Gruba talasasta kosa sa izraženim S talasima koji počinju da se formiraju još od korena kose.

tipovi kose talasasta
Nega talasaste kose

Ovo je najbolji tip kose jer lako možete da je izravnate, ali i da je održavate talasastom u zavisnosti od toga šta više volite. Problem je što se talasasta kosa brže masti na temenu dok na krajevima postaje suva i iskrzana. Perite je dva – tri puta nedeljno, a u međuvremenu koristite šampon za suvo pranje. Dva puta mesečno je nahranite kvalitetnim regeneratorom koji treba pre ispiranja da stoji na kosi desetak minuta. Talasasta kosa je odlična za stilizovanje. Lako postaje ravna, a ako volite upravo to što je pomalo nestašna, dovoljno je da je prirodno osušite.

3.Kovrdžava kosa

tipovi kose kovrdzave
Ovaj tip kose ima takozvane spiralne kovrdže koje su prirodno definisane i koje su sklone isušivanju, mršenju, uvijanju i lomljenju. S’obzirom da folikul dlake ne stoji ravno prirodna ulja ne dospevaju do sredine i krajeva kose već se zadržavaju na temenu. Zbog toga je ova kosa sklona sušenju. Kovrdže su posebno osetljive na toplotu i vlagu. I kovrdžava kosa sadrži tri potkategorije.

A:Kovrdžava kosa sa finim i sjajnim opuštenim kovrdžava koje se lako definišu bez upotrebe proizvoda za oblikovanje. Sklona je laganom kovrdžanju.
B:Kovrdže su srednje do čvršće elastične, sklonije kovrdžanju od predhodne potkategorije.
C:Čvrste i guste kovrdže sa dosta teksture.

kovrdzava kosa
Nega kovrdžave kose

Glavni izazov za vlasnice kovrdža je njihovo definisanje i borba sa suvoćom, jer kovrdže ne prijanju uz glavu pa nisu u dodiru sa sebumom na temenu. Kosu perite dva puta nedeljno i koristite hranjive proizvode bez sulfata. Da bi ostala svilenkasta jednom nedeljno je tretirajte zaštitnim regeneratorom za ovaj tip kose. Cilj je da kovrdže ostaju elastične i da ne budu suve. Kad god ste u prilici kosu sušite prirodno.Ako baš morate onda koristite fen sa difuzerom, ali ga podesite na nisku temperaturu. Proizvode za stilizovanje stavljajte na vlažnu kosu i to ravnomerno. Ako imate vremena svaku kovrdžu tretirajte pojedinačno, obmotavajući je nežno oko prsta koristeći difuzer.

4.Tipovi kose kod žena – Afro kovrdže

tipovi kose afro kovrdza
Kao što i samo ime kaže ovakvu kosu imaju najčešće afroamerikanke. Afro kovrdže su čvrste u kolutima i zadržavaju svoj oblik bilo da je kosa suva ili mokra. Ova vrsta kose je obično sa grubom teksturom tako da je sklona oštećenju od zagrevanja prilikom oblikovanja. Takođe se deli u tri potkategorije.

A:Opuštene i elastične kovrdže Z oblika.
B:Gušće kovrdže Z oblika.
B:Gusto zbijene kovrdže u obliku slova Z. Nemaju definisan oblik i dosta se skupljaju.

afro kovrdze
Nega afro lokni

Ključ kod nege ove kose jeste u održavanju njene vlažnosti. Poželjno je pre pranja kose naneti hidratantnu masku koju treba dobro utrljati. Nakon toga kosu isperite hidratantnim šamponom bez sulfata i dubinskim regeneratorom. Na taj način će kosa zadržati svoj svilenkasti sjaj. Budući da je ovaj tip kose već suv izbegavajte sušenje fenom već je sušite prirodno. Na taj način ćete smanjiti rizik od lomljenja i presušivanja lokni. Neispirujući regenerator pomaže kod održavanja vlažnosti ovih afro kovrdža.