Bliži se Nova godina vreme kada obično preteramo u konzumiranju hrane, ali i pića. Međutim, ako uglavnom pijete crno vino onda ne morate da brinete. Naučno je dokazano da crno vino ima određene zdravstvene prednosti i zato je poželjno popiti po 2 decilitra vina dnevno. Podsećamo Vas da u ispijanju pića treba biti umeren jer u suprotnom možete postati zavisni i samim tim ugroziti zdravlje.crno vino
Zdravstvene prednosti  crnog vina:
–    Crno vino je zdravo za sve srčane bolesti. Sadrži resveratrol, sastojak koji sprečava stvaranje krvnih ugrušaka koji začepljuju krvne sudove i mogu dovesti do srčanog udara. Druga dva jedinjenja kao što su flavonoidi i saponini, takođe prisutni u crnom vinu, mogu da Vas zaštite od kardiovaskularnih bolesti.
–    Sledeća prednost  crnog vina jeste da smanjuje rizik od dijabetesa tipa 2. Istraživanja koja su 2005 godine spoveli Udruženje dijabetičara Amerike su pokazala da umereno konzumiranje crnog vina snižava razvoj dijabetesa tipa 2.
–    Studije Columbia Universitety su takođe dokazale da crno vino može da za 50% smanji rizik od pojave moždanog udara.
–     Ukoliko redovno pijete po dva decilitra crnog vina možete za 45% da smanjite rizik od pojave raka debelog creva. Ovo su uspešno dokazale studije koje je sproveo Stony Brook University.
–    Antioksidanti prisutni u crnom vinu utiču na jačanje imuniteta i samim tim štite od prehlade i gripa. Ovo vino se često koristi i u bržem lečenju infekcija.
–    Crno vino sadrži jedinjenje piceatanol koje sprečava taloženje masnih naslaga i time podstiče mršavljenje.
–    Poslednja zdravstvena prednost  crnog vina jeste da obezbeđuje ravnotežu između dobrog i lošeg holesterola u organizmu, na taj način što povećava nivo dobrog holesterola ( HDL) i čisti ili uklanja loš holesterol ( LDL).crno vino

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име