Alanja je turistički grad koji se nalazi u jugoistočnoj Turskoj i 135km je udaljen od Antalije. Smešten je u velikom zalivu između planine Taurus na severu i Sredozemnog mora na jugu.

Istraživanja su pokazala da istorija Alanje datira još iz kasnog paleolita i da je njen prvobitni naziv bio Nebeska stena tj.Coracesium. Današnje ime je dobila 1935 godine po želji turskog vladara Kemal Paše Ataturka.

Alanju uokviruje Tvrđava koju su sagradili Seldžuci u 12 veku. Srce tvrđave i simbol Alanje je Crvena kula (Kizi Kule) koja je građena od tamnocrvene pečene gline. Nju je 1226 godine sagradio majstor iz Sirije. Tvrđava iza svojih zidina skriva javno kupatilo, Mauzolej, staru pijacu, Vizantijsku kapelu, crkvu iz 11 veka i veliki broj cisterni i baraka.

alanja leto 2013Nekada je ovaj grad zbog svog povoljnog geografskog položaja bio centar pomorske  trgovine, ali i omiljeno mesto za skrivanje pirata i pobunjenika.
Klima je tipično mediteranska sa toplim letima i turističkom sezonom od marta do oktobra. Zime su tople sa malo padavina pa je veliki broj turista i u zimskom periodu.

Alanja ima dve velike plaže Kleopatrinu i Alanja plažu. Obe su šljunkovite, a ponegde i peskovite. Bulevar Ataturk je najlepša ulica u Alanji sa palmama, eukaliptusima, fikusima, a u poprečnim ulicama hladovinu prave drvoredi narandže i nara. Grad je prepun prodavnica, kafea, restorana i poznat je po bogatom noćnom životu.

Jedna od prednosti Alanje je što se hoteli i plaže nalaze u samom centru grada. Cene smeštaja u hotelima se kreće od 342 evra do 547 evra.

–         Osad dana i sedam noćenja u Ergun hotelu (polupansion 3*) u standardnoj dvokrevetnoj sobi košta 342 evra.

–         Osam dana i sedam noćenja u Ananas hotelu (All Inclusive 4*) u standardnoj dvokrevetnoj sobi košta  466 evra.

–    Osam dana i sedam noćenja u Xperia Grand Bali hotel ( All Inclusive 4*) u standardnoj dvokrevetnoj sobi košta 499 evra.
–    Xperia Saray Beach hotel se nalazi na Kleopartinoj plaži i tu je cena 530 evra.
–    Saphir hotel je jedan od najboljih hotela u Alanji i tu je cena 547 evra.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име