Pred vama su najlepši dvorci Velsa koji se često naziva i zemljom dvoraca i to sa dobrim razlogom. Nekada je u Velsu bilo oko 600 zamkova, od kojih su mnogi sada postali ruševine, ali ima i onih koji su u dobrom stanju i koji se mogu posetiti, a neki od njih su čak i otvoreni za noćenje.

Pembroke
Istoričari stalno traže odgovor na pitanje zašto Vels ima toliko zamkova. Jedan od mogućih razloga je i taj da je Vels oko 350 godina bio u stalnom sukobu sa Englezima. Drugo ima povoljan geografski položaj i uopše povoljan reljef. Zemlja obiluje planinama i dolinama koje su pogodne za građenje zamkova i što je veoma važno dobro je snabdevena vodom iz reka i mora.

Nije slučajno što su mnogi normanski zamkovi izgrađeni na mestima nekadašnjih velških tvrđava koje su i same bile iz rimskog pa čak i tvrđave iz gvozdenog i bronzanog doba. One su prirodno veoma povoljne strateške tačke sa kojih se savršeno kontroliše okolno područje.

 dvorci Vels
Idvojili smo za vas nekoliko zamkova iz Velsa koje vredi posetiti barem jednom u životu. Pogledajte koji su to po našem izboru najlepši dvorci Velsa

1.Najlepši dvorci Velsa – Cardigan dvorac

 cardigan najlepsi dvorci Velsa
Cardigan dvorac je građevima koja potiče iz 11 veka i koja se nalazi na reci Teifi. Otvoren je za posete, a takođe se može rezervisati i noćenje u njemu uz koju ide i tradicionalna velška večera u restoranu koji je ugrađen direktno u zidove zamka. Dvorac se nalazi u zapadnom Velsu sada mirnom području, ali nekada je ovaj dvorac bio na prvoj liniji borbi između Velšana i Normana.

 Cardigan unutrasnjost

Lord Rhys je 1176 godine u čast završetka zamka ovde prvi put obeležio proslavu velške kulture, odnosno prvi godišnji nacionalni Eisteddfod ( festival poezije i muzike) koji se održava i dan danas.

2.Caernarfon zamak

 Caernarfon najlepsi dvorci Velsa
Zamak Caernarfon datira iz 13 veka i podignut je na mestu nekadašnjeg rimskog utvrđenja. Nalazi se na reci Seiont, takođe spoljni zid koji okružuje grad još uvek postoji. Dvorac sadrži nekoliko kula i muzej kraljevskih strelaca Velsa.

 Caernarfon unutrasnjost

Ovde je rođen sin kralja Edvarda i takođe je ovde dobio titulu princa od Velsa. 1969 godine je u ovom dvorcu održana investitura kralja Čarlsa.

3.Cardiff – Najlepši dvorci Velsa

 Cardiff najlepsi dvorci Velsa
Zamak Cardiff je danas jedna od najposećenijih turističkih atrakcija u Velsu. Originalna građevina je bila zamak na umetnom brdu koji su sagradili normanski osvajači u 11 veku na temeljima rimske tvrđave iz 3 veka. Tokom vremena je pripadao različitim vlasnicima uglavnom plemićima. Tokom drugog svetskog rata u njemu je izgrađeno zračno sklonište koje je moglo da primi oko 1800 ljudi. Danas je zamak pod upravom grada Cardiffa, u njemu se nalazi muzej, a služi i kao mesto za održavanje muzičkih koncerata i festivala.

4.Raglan dvorac

 Raglan
William ap Thomas, je najpre bio sin male velške porodice, ali je uz pomoć politike profitirao i to od prednosti lokalnih kancelarija koje je imao. Ženio se bogatim naslednicama, a 1432 godine je kupio dvorac Raglan, a onda započeo njegovu izgradnju. Posle njegove smrti je njegov sin, William Herbert, izgradio Južnu kapiju i Veliku kulu poznatu kao Veliki toranj ili Žuta kula Gwent. Dvorac je okružen parkom, vodenim vrtovima, terasama. Takođe posetioci mogu da vide veliko stepenište, skrivene sobe, rezbarije u drvetu i prelep pogled na prirodno okruženje. Zamak Raglan nikada nije služio u odbrambene svrhe već je trebao da bude odraz luksuza i prestiža.

5.Bodelwyddan

 Bodelwyddan
Najlepši dvorci Velsa se ne mogu zamisliti bez Bodelwyddan zamka koji se nalazi u severnom Velsu iz datira iz 15 veka. Nikada nije služio u odbrambene svrhe. Dvorac koji danas postoji izgrađen je 1830 – tih godina kada je stari dvorac proširen. Danas je pretvoren u hotel u kome možete noćiti i samim tim steći potpuno iskustvo boravka u zamku. Pored prelepog dvorišta možete uživati u spa centru, bogatoj trpezariji i ostalim modernim sadržajima. Interesantno je da je tokom Drugog svetskog rata dvorac imao bolničko krilo, a tokom 80 – tih je bio dom koledž.

6.Najlepši dvorci Velsa – Conwy dvorac

 Conwy najlepsi dvorci Velsa
Kada su u pitanju najlepši dvorci Velsa ne može se zaobići ni Conway.Ovo je zamak iz vremena kralja Edvarda I. Datira iz kasnog 13 veka i igrao je važnu ulogu u formiranju grada Conwy. Ima specifičnu srednjevekovnu odbrambenu arhitekturu koja uključuje zidove i masivne okrugle kule. Dvorac je sadržao unutrašnje i spoljne prostorije i ukupno osam kula. U unutrašnjem delu su se nalazile dvorane, a u spoljašnjem kuhinja, štala, zatvor i garnizon.