Predstavljamo vam najpopularnije turističke atrakcije u Evropi koje vredi videti već ove godine.

 Najpopularnije turisticke atrakcije
Italija, Francuska, Španija, Grčka… mnoga mesta u Evropi se mogu pohvaliti atrakcija koje privlače turiste iz celog sveta. Ali, da li ste se nekada zapitali koje su najpopularnije turističke atrakcije u Evropu. Na kraju krajeva, stari kontinent je pun čuda i istorijskih znamenitosti koje je teško naći na drugim mestima.

Kada su u pitanju najpopularnije turističke atrakcije u Evropi, za rangiranje istih se pobrinuo „ Musement“, koji je analizirao preko 4200 mesta širom Evrope, uzimajući u obzir i broj recenzija koje je svako od njih imao na Googlu. Na taj način su rangirane 10 najpopularnije turističke atrakcije u Evropi.

Tri latinske nacije dominiraju na ovoj rang listi, ali to nije ništa novo i čudno. Sada sledi detaljna rang lista koje su to najpopularnije turističke atrakcije u Evropi.

1.Fontana di Trevi ( Italija, Rim)

 fontana di Trevi
Prva na listi je fontana di Trevi koja je prema analizama koje je sproveo Musement dobila preko 345 000 recenzija. Fontana je simbol italijanskog baroka. Rađena je po narudžbini pape Klementa XII i po projektu arhitekte Nikole Salvinija. Za nju se vezuje i legenda o bacanju novčića za povratak u Rim. Takođe se i radnja nekih filmova odigravala oko ove fontane u kojoj je sada zabranjeno kupati se. Smatra se da zarađuje oko 3000 evra dnevno.

2. Najpopularnije turističke atrakcije – Koloseum ( Rim, Italija)

 najpopularnije turisticke atrakcije koloseum
Ostajemo u Italiji, jer drugo mesto na ovoj rang listi zauzima Koloseum, rimska arena koja se nekada koristila za krvave borbe gladijatora, cirkuske predstave i još mnogo toga. Smešten u centru Rima, ovaj amfiteatar izgrađen je između 72 i 80 godine nove ere po nalogu cara Flavio Vespasiano. To je najveći amfiteatar koji je ikada izgrađen u celom svetu. Ima više od 330 000 recenzija.

3.Ajfelova kula ( Pariz, Francuska)

 Ajfelova kula
Najpopularnije turističke atrakcije u Evropi se ne mogu zamisliti bez Ajfelovog tornja. Ajfelov toranj ili kula je simbol Francuske, izgrađena je 1880 -tih od kovanog gvožđa. Meštani je zovu „Gvozdena dama“. Sada već kultno zdanje je izazvalo mnoge kontroverze tokom gradnje. Neki su tu ideju nazvali nemogućom, a drugi monstruoznom.

Danas, međutim, Ajfelova kula oduševljava svojom veličinom i lepotom. Ljudi odlaze tamo da se popnu na vrh i dive spektakularnom pogledu na Pariz ili da večeraju u jednom od dva izuzetna restorana koja nude neverovatnu hranu i nezaboravan pejzaž. Iako su redovi često dugi i putovanje do samog vrha se može smatrati skupim , ipak je penjanje na Ajfelov toranj, zaista jedan od onih stvari koje ne treba propustiti tokom boravka u Parizu.

4.Najpopularnije turističke atrakcije – Muzej Luvr ( Pariz, Francuska)

muzej Luvr
Četvrti po posećenosti je muzej Luvr sa 266 000 recenzija.Velika stakleno-metalna piramida predstavlja glavni ulaz u muzej. Sagrađena je 1989 godine po uzoru na egipatske piramide. Glavni arhitekta nije bio Francus, na opšte iznenađenje, već Kinez, Leoh Ming Pei. On je uspeo da smesti izuzetno modernu arhitekturu u klasičan francuski ambijent, a posetioci su puni divljenja kada ugledaju piramidu. Najveća remek dela svetske umetnosti su smeštena u ovaj muzej od Leonardove Mona Lize, Bogorodice među stenama, Miloske Venere. Zajedno sa Ufici galerijom u Firenci, muzej Luvr važi za najprometnije muzeje u Evropi.

5.Diznilend Pariz ( Pariz, Feancuska)

 najpopularnije turisticke atrakcije Diznilend
Pariz trenutno dominira ovom rang listom, s’obzirom da se na petom mestu nalazi začarani svet Diznilenda u Parizu sa 259 000 recenzija. Već više od 30 godina ova turistička atrakcija oduševljava posetioce, pogotovo decu koja su tu u mogućnosti da upoznaju svoje omiljene likove iz crtanih filmova i to od krvi i mesa.

6.Sagrada familija ( Barselona, Španija)

 Sagrada familija
Sagrada familija ili Sveta porodica je crkva koja se nalazi u Barseloni, najvažnijem katalonskom gradu. U pitanju je nedovršeno delo Antoni Gaudia, sa 200 000 recenzija. Poslednjih godina se radi na završetku ove crkve tako da bi uskoro mogla da bude u potpunosti završena.

7.Trijumfalna kapija ( Pariz, Francuska)

 Trijumfalna kapija
Vraćamo se u Pariz jer je sledeća popularna turistička atrakcija sa 197 000 recenzija upravo Trijumfalna kapija. Radi se o spomeniku koji je tražio Napolen Bonaparta i za koji je trebalo 30 godina da konačno bude završen. Impozantna zgrada visoka 50m i široka 45m, slavi pobedu francuza na bici kod Austerlica. Nalazi se na kraju avenije Jelisejskih polja u cenrtu trga Šarl Degol.

8.Najpopularnije turističke atrakcije – Panteon ( Rim, Italija)

najpopularnije turisticke atrakcije Panteon
Ukrcavamo se u avion i vraćamo još jednom u Rim da bismo posetili Panteon, koji se nalazi na osmom mestu u ovoj specijalnoj klasifikaciji sa 197 000 recenzija. Ovo je nekada bio hram u kome su se obožavali svi bogovi ( Pan znači svi). U 7 veku je pretvoren u hrišćansku crkvu i ima naslov mala bazilika.

9.Park Retiro ( Madrid, Španija)

 najpopularnije turisticke atrakcije park Retiro
Jedino prisustvo Madrida na ovoj listi jeste preko parka Retiro koji ima oko 164 000 recenzija. 125 hektara zelenila u centru Madrida je dom divnih vrtova i prelepih fontana. Savršen je za posetu tokom letnjih meseci da biste pronašli hladovinu od kastiljanske vrućine.

10.Najpopularnije turističke atrakcije – Park Gvelj ( Barselona, Španija)

 park Gvelj
Ovu rang listu zatvara park Gvelj, ponovo delo Antonia Gaudia koji je Barseloni dao još jedno remek delo pod nazivom kuća Batljo. Park Gvelj je divan i veoma poseban park sa harmoničnim oblicima koji se savršeno uklapaju u prirodu. Sa vrha parka možete uživati u predivnom pogledu na grad Barselonu.