Kako ukloniti mitisere i da li se to može postići prirodnim putem kod kuće? Sledi detaljno objašnjenje koje vam može biti od koristi ako se borite sa mitiserima.

 kako ukloniti mitisere
Šta su mitiseri?

 kako ukloniti mitisere
Mitiseri su mali, blokirani folikuli na koži koji izgledaju kao male crne tačke. Ime su dobili zbog svoje boje. Jedan mit kaže da su mitiseri crni jer su ispunjeni prljavštinom. Međutim, to nije tačno. Razlog zašto mitiseri izgledaju crni jeste taj što se u njima sva ulja oksidišu. Dakle, crna boja nije prljavština već oksidovano ulje.

Nos je najpodložniji stvaranju mitisera jer ima mnogo folikula dlake i proizvodi više ulja od drugih delova lica. Nos takođe ima pukotine dok su ostali delovi lica ravniji.

Kako se stvaraju?

 nega lica
Sebum, ulje i mrtve ćelije kože ( ćelije koje naša koža prirodno odbacuje) mogu biti zarobljene i zaglavljene u folikulama izazivajući čepove koji dovode do mitisera. Isto tako proizvodi koje redovno koristimo ( puderi, korektori, ultra bogate kreme za lice) mogu se nakupiti u porama i mešati se sa uljem što dovodi do zagušenja.

Mitiseri su čest problem koji vidimo tokom cele godine. Tokom zime koža može izgubiti svoje prirodne lipide i postati suva i iritirana. Da bi to nadoknadila koža postaje prenaponska, proizvodeći višak masnoće što takođe može izazvati izbijanje mitisera. Takođe i tokom toplijih meseci koža ima tendenciju da postane masnija i samim tim podložnija stvaranju mitisera.

Kako ukloniti mitisere kod kuće?

Crne tačke se lako mogu ukloniti kod kuće, ali budite oprezni prilikom korišćenja određenih alata i prozvoda. Uvek budite nežni prema koži. Kada koristite proizvode za uklanjanje mitisera, obavezno izaberite one koji odgovaraju vašem tipu kože. U suprotnom možete iritirati kožu, isušiti je i oslabiti.

  • Trake za pore

 trake za pore
Trake za pore se prave sa lepkom i dolaze u više oblika i veličina za različite delove lica. Možete ih koristiti za uklanjanje mitisera, mrtve kože i dlaka. Lako se koriste, nanose se lepljivim delom na lice, deluju 10 – 15 minuta, a zatim se polako skidaju. Ovabezno isperite sve ostatke. Ove trake koristite jednom nedeljno, izbegavajte upotrebu ako imate osetljivu kožu ili kožu podložnu alergijama.

  • Aktivni ugalj

 aktivni ugalj
Aktivni ugalj nudi prednosti poput uklanjanja prljavštine i toksina iz pora. Možete koristiti bilo koje dostupno sredstvo za čišćenje, piling ili masku za lice koja ima aktivni ugalj kao sastojak.

  • Para i ručna ekstrakcija

 kako ukloniti mitisere parom
Kako ukloniti mitisere kod kuće uz pomoć pare? Prokuvajte vodu i ostavite je da se prohladi nekoliko minuta. Zatim je stavite na sto, sednite ispred posude, nagnite lice i stavite peškir ili čaršav preko glave. Ostanite tako 10 minuta.

Zatim, koristite alat za uklanjanje mitisera koji je predhodno sterilisan alkoholom. Pritisnite sondu na poru koju želite da očistite i napravite blagi pokret u stranu. Ponovite pokret nekoliko puta ako sve ne izađe. Ne preterujte ili ćete oštetiti kožu. Sterilizujte alat između upotreba da biste izbegli prenos prljavštine i bakterija između pora. Nikada ne koristite nokte da isčupate mitisere.

 smirivanje lica
Kada završite umirite kožu gel maskom da biste sprečili upalu. Takođe, možete utrljati kocku leda preko lica da biste zatvorili pore. Lagano vlažite kožu.

  • Piling

 piling
Piling kože uklanja mrtve ćelije kože i otpušava pore.Piling kože možete vršiti četkom ili mekom krpom sa uobičajenim sredstvom za čišćenje ili koristite piling za lice. Dovoljno su piling ili dva nedeljno ili ređe ako imate osetljivu kožu.

Kako ukloniti mitisere kod kuće uz pomoć kuhinjskih sastojaka?

 kako ukloniti mitisere maska

  • Uzmite kašiku smeđeg šećera i sirovog meda. Dodajte dve kašike sveže isceđenog limunovog soka i dobro promešajte. Nanesite na lice nežnim, kružnim pokretima, masirajte pet minuta, a zatim isperite mlakom vodom.
  • Kod upornih mitisera, pomešajte kašiku sode bikarbone sa pola kašike limunovog soka. Nanesite ovu mešavinu na nos i bradu. Kada se osuši isperite mlakom vodom. Ovaj lek može da isušuje kožu pa ga izbegavajte ako imate osetljivu ili suvu kožu. Koristite laganu, hidratantnu kremu nakon ispiranja.
  • Umutite jedno belance i umešajte par kašičica svežeg limunovog soka.Nanesite na lice ili samo na one delove gde se javljaju mitiseri. Nanesite drugi sloj nakon minut ili dva. Ostavite da se osuši i ogulite ili isperite nakon 15 – 20 minuta.
  • Isečite paradajz na okrugle kriške, utrljajte kriške na lice i ostavite sok da deluje 15 – 20 minuta. Isperite lice hladnom vodom. Kisela svojstva paradajza pomažu u čišćenju pora, a istovremeno smanjuju veličinu pora. Ovaj lek možete koristiti svaki dan za blistavu kožu.
  • Kokosovo ulje i šećer se mogu pomešati da bi se napravio prirodni piling za telo.

Kako sprečiti pojavu mitisera?

 pranje
Čistite lice svakodnevno – Očistite lice dva puta dnevno kada se probudite i pre spavanja. Na taj način ćete ukloniti naslage ulja i prljavštine sa kože. Izbegavajte prekomerno pranje lica jer to može dovesti do iritacije kože što su opet preduslovi za stvaranje mitisera i akni. Koristite nežno sredstvo za čišćenje ili ono koje odgovara vašem tipu kože.

Masna kosa i koža glave takođe može doprineti začepljenju pora. Zato koristite blage šampone za masnu kosu dva ili tri puta nedeljno.

Rutina nege kože – Tonirajte i vlažite kožu po potrebi. Ne zaboravite da vršite piling jednom nedeljno da biste održali pore čistim.

Koristite proizvode za negu kože i šminku bez ulja – Bilo koji proizvod za negu kože ili šminka koja sadrži ulje mogu da izazovu stvaranje mitisera i zato ih izbegavajte.

Pridržavajte se higijenskih pravila – održavajte ruke i nokte čistima i izbegavajte dodirivanje lica. Svakodnevno sterilišite ekran mobilnog telefona koji dolazi direktno u dodir sa licem. Jednom nedeljno menjajte jastučnice i posteljinu.

Jedite zdravo – Masna hrana nije uzrok stvaranja mitisera. Međutim, uravnotežena ishrana poboljšava opšte stanje kože. Takođe pijte puno vode da biste uravnotežili sebum i poboljšali obnavljanje ćelija kože kako bi vaša koža izgledala blistavo.

Kako ukloniti mitisere profesionalno?

 kako ukloniti mitisere nega
Pročitali ste kako ukloniti mitisere kod kuće prirodnim putem. Kada je reč o stručnjacima, dermatolozima oni za negu kože mogu da prepišu lokalne lekove koji pomažu kod mitisera i akni. Takođe, mogu ručno ukloniti mitisere pomoću alata za ekstrakciju. Osim toga ovo su neki tretmani koje koriste profesionalci.

Mikrodermoabrazija – tokom mikrodermoabrazije posebni istrument se koristi za brušenje gornjih slojeva kože. Na taj način se uklanjaju začepljenja koja stvaraju mitisere.

Hemijski piling – u ovoj proceduri na kožu se nanosi jak hemijski rastvor. Gornji slojevi kože se postepeno ljušte tokom vremena, otkrivajući ispod glatku kožu.

Laserska i svetlosna terapija – sitni snopovi intenzivne svetlosti koriste se na koži da bi se smanjila proizvodnja ulja ili ubile bakterije. Ovi zraci sežu ispod površine kože i leče mitisere i akne bez oštećenja gornjih slojeva kože.