Pogledajte šta je retinol i zašto je poslednjih nekoliko godina jedan od ključnih sastojaka krema i losiona za kožu.

 sta je retinol
U svetu nege kože retinol je poput bronzera. Ako ga nanosite previše onda izgleda grupo, međutim, ukoliko ga nanosite baš koliko treba onda će vaša koža izgledati zdravo i sjajno.
Još uvek se ispituju sve dobre strane ovog derivata vitamina A. U prilog njegove popularnosti ide i činjenica da su stranice koje se bave retinolom jedne od najposećenijih na TikToku, imaju negde oko 7,2 miliona pregleda.

Dermatolozi ga hvale i smatraju da je on vrlo vešt multitasker jer veoma efikasno uklanja pigmentaciju, fine bore, obnavlja ćelije kože i stimuliše proizvodnju kolagena. Može čak pomoći i kod cističnih akni i mrlja. Dakle, vredi ga isprobati.

Sledi odgovor na pitanje šta je retinol kao i detaljan vodič za njegovo najbolje korišćenje.

Šta je retinol?

sta je retinol
Retinol je oblik vitamina A koji je ključan kod obnove ćelija u organizmu.Pripada porodici retinoida koja obuhvata sve različite vrste vitamina A koje se među sobom razlikuju u koncentraciji i efektima delovanja na kožu.

Retinoična kiselina ( poznata i kao retin – A ili tretinoid) je najjači retinoid. Čim uđe u ćelije kože odmah postaje efikasan jer uključuje gene receptora za retinoid.Takođe, prirodno imamo retinoičnu kiselinu u našoj koži, tako da je ovaj oblik vitamina A “ bio – available“ , što znači da ne mora da se pretvara da bi radio u našim ćelijama kože.

Drugi retinoidi, od najjačih do najslabijih, uključuju retinaldehid, retinoid, retinol ester ( retinil palmitat). Jednom kada uđu u našu kožu, naše ćelije moraju da ih pretvore u retinoičnu kiselinu – a to je proces koji ih čini manje moćnim.

Koje su prednosti retinola?

bocice
Retinol smanjuje fine bore, leči akne, smanjuje pigmentaciju, čisti pore i kožu čini svetlijom i čišćom. Radi po principu povećanja prometa ćelija. Drugim rečima, eksfolira kožu, podstiče proizvodnju kolagena i obnavlja kožu.

Retinol za akne

 upotreba
Retinol je idealan za kožu koja je sklona stvaranju akni jer uklanja bakterije iz pora i smanjuje proizvodnju ulja. Takođe je retinol dobar i za ožiljke od akni. Ožiljci od akni nastaju kao rezultat povrede kože i prirodnog odgovora tela na zarastanje rana, što ponekad može dovesti do neujednačene teksture i ružičastih ili tamnih fleka na koži.Retinol i retinoidi ubrzavaju obnavljanje ćelija i pokreću prozvodnju kolagena pa na taj način poboljšavaju izgled od akni oštećene kože.

Retinol za pigmentaciju

 lepsa koza
Te tamne mrlje u obliku deteline na koži su rezultat viška melanina ( pigmenta) koji se nakon oštećena, od sunca ili upale, nakuplja na koži. Retinol je dobar za lečenje pigmentacije jer usporava proizvodnju melanina.

Za bore

 pre i posle
Naša koža menja svoje ponašanje sa godinama. Brzina kojom sveže ćelije kože izbijaju na površinu se usporava, koža se bori da zadrži vlagu, a elastin i kolagen počinju da se razgrađuju.Retinol vraća koži kolagen i elastin pa je samim tim čini debljom i čvršćom.

Kako izabrati retinoid koji odgovara vašoj koži

 proizvodi
Kada su u pitanju retinoidi treba imati na umu tri stvari: oblik, koncentraciju i način isporuke.
Tretinoid: Moćni retinoid koji dermatolozi prepisuju za akne, pigmentaciju i prve znakove starenja. On je oko 20 puta moćniji od retinola i sadrži retinoičnu kiselinu pa samim tim kroz reakciju unutar kože ne mora da se pretvara u retinoičnu kiselinu.

Retinal / retinaldehid: Drugi najsnažniji retinoid. On je samo na jedan korak od retinoične kiseline, ali pruža iste prednosti protiv starenja kao i retinol samo što manje iritira kožu. Takođe, retinal je jedan oblik vitamina A, sa antibakterijskim svojstvima, što ga čini savršenim za masni ten ili ten sklon mrljama.Jedan je od novijih retinoida pa je samim tim manje dostupan na tržištu.

 proizvodi
Retinol: Razlog zbog kog se retinol često koristi kao opšti izraz za retinoide je taj što je najpoznatiji i najčešće dostupan u različitim jačinama i proizvodima. Potrebna su mu samo dva koraka da bi se pretvorio u retinoičnu kiselinu. Iako je manje moćan od retinoida podstiče proizvodnju kolagena i ujednačava ton kože. Generalno, ako koristite retinol počnite sa jačinom između 0,1 i 0,2% , a onda povećajte do 1% ako vaša koža to može da toleriše.

Retinil – ester ( retinil palmitat): Veoma blag retinoid idealan za one sa osetljivom kožom ili početnike u korišćenju retinola.

Koncentracija retinoida utiče na efikasnost određenog proizvoda za kožu. Opšte pravilo je da počnete sa najnižim procentom, a da procente povećavate kada se uverite da se vaša koža navikla.

Kada treba početi sa uzimanjem retinola?

serum
Dermatolozi savetuju da ovaj sastojak uvedete u rutinu nege kože u kasnim 20 – tim godinama života, mada možete i kasnije. Ako se pitate da li možete koristiti retinol svaki dan odgovor je da, ali vodite računa da postepeno povećavate dozu kako biste izbegli neželjene efekte kao što su bol, crvenilo i ljuštenje kože. Ako nikada ranije niste koristili retinol onda počnite sa primenom jednom ili dva puta nedeljno i postepeno povećavajte upotrebu do nivoa koji vam odgovara.

sta je retinol
Kada je u pitanju mešanje sa drugim sastojcima vodite računa. Ako ste početnik ne mešajte malo retinola malo vitamina C jer tada najlakše možete opeći lice. Međutim, ukoliko ste iskusni i smatrate da imate otpornu kožu onda ga možete mešati sa drugim sastojcima, ali budite sigurni da se radi o komplementarnim sastojcima koji se bave istim kožnim problemima.

Kapnite malo retinola na površinu kože i ukoliko nema iritacija onda ga slobodno koristite. Pre korišćenja očistite kožu i osušite je. Koristite retinol noću po uputstvu na pakovanju. Za optimalne rezulate sačekajte 30 minuta pre nego što nanesete hidratantnu kremu.

Šta je retinol i koji su neželjeni efekti?

primena
Retinoidi su pogodni za sve, ali ukoliko imate rozaceu, eksceme ili psorijazu onda ga izbegavajte jer može povećati upalu, suvoću i osetljivost kože. Veoma je lako predozirati se retinolom. Ako je do toga došlo onda vaša koža izgleda kao brusni papir, iritirana je, crvena i stalno se ljušti. Obično ovi neželjeni efekti traju nekoliko nedelja dok se koža ne navikne.