Tamne fleke ispod pazuha su veoma česta pojava koja može biti veoma neprijatna pogotovo tokom leta kada želimo da nosimo majice i haljine na bratele.

 tamne fleke ispod pazuha
Zašto se javljaju tamne fleke ispod pazuha? Da li se njihovo pojavljivanje može zaustaviti i kako ih možemo ukloniti prirodnim putem sa namirnicama i sastojcima koje svi imamo kod kuće? Sledi detaljno objašnjenje i saveti kako ukloniti tamne fleke ispod pazuha prirodnim putem.

Zašto nastaju tamne fleke ispod pazuha?

 tamne fleke ispod pazuha uzroci
Postoji nekoliko uzroka ili navika koje primenjujemo godinama i zbog kojih ove fleke ili mrlje nastaju. To su upotreba dezodoranasa i antiperspiranata, brijanje, nošenje uske odeće i nakupljanje mrtvih ćelija kože.

  • Korišćenje dezodoranasa i antiperspiranata je od suštinskog značaja da vam predeo ispod pazuha ostane svež tokom čitavog dana. Međutim, prisustvo alkohola i drugih štetnih sastojaka u njima može da dovede do tamnjenja kože ispod pazuha. Zato se preporučuje upotreba istih, ali koji u sebi ne sadrže alkohol.
  • Brijanje može izgledati kao najbrža tehnika za uklanjanje dlačica ispod pazuha. Ali oštrice brijača mogu biti abrazivne jer uklanjaju gornji zaštitni sloj kože uzrokujući iritaciju i tamnjenje kože ispod pazuha.
  • Nošenje veoma uske odeće može izazvati trenje o kožu, a često trenje stvara tamne mrlje ispod pazuha. Zato nosite pamučnu odeću i slične materijale koji ne izazivaju trenje već prijaju koži.
  • Mrtve ćelije kože se nakupljaju u svakom delu našeg tela pa samim tim i ispod pazuha.Kada ne očistite dobro ovo područje ili ga ne operete na nekoliko dana mogu se svoriti mrtve ćelije kože i dovesti do potamnjenja ovog područja.

Kako ukloniti tamne fleke ispod pazuha prirodnim putem?

1.Ulje čajevca

 ulje cajevca za tamne fleke ispod pazuha
Ulje čajevca se pokazalo kao odlično rešenje za uklanjanje tamnih fleka ispod pazuha. Ovo ulje osvetljava kožu, ali joj i pomaže da ostane bez mirisa. Njegova antimikrobna svojstva se bore protiv mikroba i čuvaju vašu kožu ispod pazuha od neprijatnih mirisa.

Kako ga koristiti: Dodajte malo vode u ulje čajevca da biste ga razblažili. Zatim ovu mešavinu sipajte u praznu bocu sa raspršivačem i poprskajte ga po pazuhu. Ukoliko ponavljate ovaj proces svakodnevno brzo ćete se rešiti ovih dosadnih i neprijatnih fleka ispod pazuha.

2.Sok od limuna

sok od limuna
Limunov sok je prirodno sredstvo za izbeljivanje pre svega zbog velike koncentracije limunske kiseline. Pomoći će vam da uklonite mrtve ćelije kože i posvetlite kožu tokom određenog vremenskog perioda.

Način upotrebe: Isečite limun na dve kriške i nežno njima trljajte predeo ispod pazuha nekoliko minuta. Ostavite da limunov sok deluje oko 5 – 10 minuta, a zatim pazuh isperite hladnom vodom. Ponovite ovaj proces oko tri puta nedeljno.

3.Aloa vera za tamne fleke ispod pazuha

 aloa vera za tamne fleke ispod pazuha
Upotreba male količine aloa vere daje velike rezultate. Ova biljka sadrži antibakterijska svojstva koja pomažu u smirivanju i posvetljavanju kože.

Način upotrebe: Uzmite svež list aloa vere i iscedite gel. Nežno umasirajte ovaj gel ispod pazuha. Ostavite ga oko 20 minuta da se osuši. Zatim ga isperite mlakom vodom. Možete i kupiti gel aloa vere ako nemate ovu biljku kod kuće. Ovaj postupak možete ponavljati svaki dan dok ne dobijete željene rezultate.

4.Jabukovo sirće

 jabukovo sirce
Jabukovo sirće je bogato amino i mlečnim kiselinama koje pomažu da se otarasite mrtvih ćelika kože.Takođe pomaže u opuštanju pora na koži i kožu čini glatkom.

Način upotrebe: Razblažite jabukovo sirće sa vodom. Natopite vatu u ovaj rastvor i nežno utapkajte područje ispod pazuha. Ostavite da odstoji oko 10 minuta, a zatim ga isperite mlakom vodom. Za efikasnije rezultate ponavljajte ovaj postupak više puta u toku nedelje.

5.Ružina voda i soda bikarbona

 ruzina voda i soda bikarbona
Ružina voda ima umirujuće dejstvo i takođe osvetljava kožu. Njen miris se bori protiv mirisa tela i održava područje ispod pazuha glatkim.

Način upotrebe: Dodajte 1 kašiku sode bikarbone u ružinu vodicu i dobro promešajte. Zatim nanesite ovaj rastvor na područje ispod pazuha i sačekajte oko 10 minuta pre nego što ga isperete mlakom vodom. Primenite ovaj tretman dva puta nedeljno.

6.Kurkuma

 kurkuma za tamne fleke ispod pazuha
Kurkuma ima svojstva da zaceljuje rane, smanjuje svrab i da posvetljuje kožu. Kada koristite kurkumu budite bez odeće da je ne biste isprljali.

Način upotrebe: Pomešajte jednu kašičicu organske kurkume, meda i mleka u činiji. Sve sastojke dobro promešajte i nanesite na područje ispod pazuha. Ostavite oko 15 minuta, a zatim isperite. Ponovite postupak tri puta nedeljno.

7.Krompir za tamne fleke ispod pazuha

 krompir
Krompir je jedan od najpristupačnijih, ali i najefikasnijih načina za uklanjanje tamnih fleka ispod pazuha. Dobar je izbor za osetljivu kožu zbog toga što sadrži limunsku kiselinu.

Način upotrebe: Narendajte jedan krompir i iscedite iz njega sok. Uz pomoć vate sok direktno nanesite na pazuh. Isperite ga nakon 10 minuta hladnom vodom. Ponovite postupak dva puta dnevno.

8.Krastavac

 krastavac
Koža ispod pazuha jedva diše, stalno znojenje i toplota su savršeno mesto za razvoj bakterija koje izazivaju infekcije i tamnjenje kože. Da biste umirili ovo područje koristite krastavac. Takođe, krastavac izbeljuje kožu.

Način upotrebe: Isecite kriške svežeg, hladnog krastavca i utrljajte ih direktno na područje ispod pazuha. Isperite nakon 10 minuta. Postupak možete ponavljati dva puta dnevno.

9.Fulerova zemlja

 fulerova zemlja
Fulerova zemlja je jedna vrsta maske za lice od gline. Ova maska apsorbuje prljavštinu, ulja i druge nečistoće sa lica i kože. Oni koji redovno koriste ovaj proizvod imaju glatku i neproblematičnu čistu kožu. Ovu masku možete koristiti i za područje ispod pazuha.

Način upotrebe: U supenu kašiku fulerove zemlje dodajte pola kašičice limunovog soka i nekoliko kapi ružine vodice. Dobro promešajte i ravnomerno nanesite na predeo ispod pazuha. Ostavite da odstoji dok se pasta ne osuši , a zatim je