Grčka ostrva su oduvek bila interesantna turistima. Njihova popularnost je naročito velika tokom letnje sezone zbog poznatih turističkih destinacija poput Mikonosa, Santorinija, Leftake, Zakintosa, Paralije i slično.

 ostrva u Grckoj

Međutim, postoje još mnoga grčka ostrva koja izgledaju magično i koja zaista vredi posetiti barem jednom u životu. Zato, ako razmišljate o tome da skrenete sa već dobro poznate i utabane staze i da u Grčkoj upoznate nova, takođe prelepa mesta, koja nisu prenatrpana turistima, a koja će vas takođe oduševiti i prirodnim lepotama i bogatim istorijskim značajem onda ste na pravom mestu. Ponuda je velika, a mi smo za vas izdvojili sledeća grčka ostrva koja možete posetiti već ovog leta.

1.Paros

 grcko ostrvo Paros
Paros je grčko ostrvo u centralnom delu Egejskog mora. Poznat je po svojim prelepim, takozvanim zlatnim plažama, ali i tradicionalnim selima. Obiluje i brojnim dolinama sa vinogradima i maslinjacima. Ostrvo je kroz istoriju bilo poznato po kamenolomu mermera od koga su napravljeni brojni hramovi kao i Miloska Venera koja je izložena u Luvru u Parizu. Danas je poznato po proizvodnji vina i maslinovog ulja. Gradovi su zadržali svoju prepoznatljivu arhitekturu bele niske kuće i uske ulice. Ovi gradovi su veoma privlačni mladim ljudima zbog brojnih kafića, restorana, barova i noćnih klubova.

 Naoussa
Ako se nađete u Parosu obavezno posetite selo Naousa ( Agoussa). Nalazi se na severu ostrva i ugneždeno je u ogromnom prilično zatvorenom zalivu koji ga u potpunosti štiti od talasa i nemirnog mora. Nekad je to bilo ribarsko selo, a danas je pretvoreno u fancy kosmopolitsku top destinaciju. Naoussa je istovremeno i centar noćnog života na ostrvu. Ima zanimljivu venecijansku luku i brojne riblje restorane. Glavni grad Parosa je Parikia, ekstremno živopisan gradić sa uskim krivudavim ulicama i baštama prekrivenim vinovom lozom i posađenim pomorandžinim, limunovim narovim drvetom.

 ostrvo Paros

U Parosu na centralnom trgu vredi posetiti crkvu Ekatontapiliani (u prevodu crkva sa stotinu vrata), koja je prvi put građena u 4. veku, nekoliko decenija pre nego što je Rim prihvatio Hrišćanstvo kao državnu religiju. Kasnije je doziđivana, a današnja građevina najvećim delom datira iz 17. veka. Plaže Parosa , Crissi Akti i Tserdakia su raj za surfere.

2.Grčka ostrva – Antiparos

 Antiparos ulica
Samo 2km od Parosa nalazi se malo čarobno ostrvo Antiparos.Do njega se stiže samo lukom iz Parosa za 10 minuta. Hora je glavni grad i luka grčkog ostrva Antiparosa. Sve kuće u gradu Hori su iste. Imaju bele fasade i plava vrata i prozore. Dvorišta su ukrašena cvećem. Glavna atrakcija u Hori jeste venecijanska tvrđava Kastro koju okružuju četiri stare crkve.

 Antiparos grcko ostrvo

Veoma zanimljivo mesto je i Despotiko, nenaseljivo ostrvo zapadno od Antiparosa gde se stalno vrše arheološka istraživanja. Na Despotiku ima dosta lepih plaža. Ovo grčko ostrvo je čuveno po istoimenoj pećini Antiparos. Pećina je posvećena boginji Artemidi. Ima ukupno 411 stepenica do kraja pećine. Pećina je otvorena za turiste.

3.Patmos

 plaza Patmosa
Ovo grčko ostrvo je malo, planinsko i kamenito.Čine ga gola brda sa delovima kopna koji se pružaju duboko u more. Obala je veoma razuđena sa brojnim pećinama, zalivima i lukama. Od 1981 Patmos je proglašen za Sveto ostrvo.

 manastir Sveti Jovan

Najlepše plaže se nalaze u usamljenim uvalama, a do nekih od njih se može stići samo brodićem. Na ostrvu postoji veliki broj crkava i manastir Svetog Jovana koji dominira na vrhu brda iznad grada.

4.Anafi – Grčka ostrva

Grcko ostrvo Anafi
Prema legendi ovo tipično grčko ostrvo je stvorio sam Apolon. On je učinio da se ostrvo samo izdigne iznad mora kako bi Argonautima pružilo utočište od oluje. Zato je i dobilo ime Anafi što na antičkom grčkom znači „pojaviti se“. Ostrvo je idealno za one turiste koji vole da se zadrže na jednom mestu jer ima mnogo toga interesantnog da se vidi. Uživanje je posmatrati sa ovog ostrva nestvarni zalazak Sunca koje obasjava Egejsko more.

 anafi plaza

Najnaseljenije mesto na Anafi je Hora. Gradić koji je takođe karakterističan po uskim ulicama, kućama koje su poređane na brdu i okrečene u belo sa plavim prozorima i vratima. Na ostrvo se stiže trajektom iz Pireja , a od Santorinija je udaljeno oko sat i po plovidbe.

5.Krf

 grcko ostrvo krf
Krf je jedno od najlepših i najbogatijih grčkih ostrva. Ima veoma dobar geografski položaj i praktično je bio neosvojiv tokom istorije. Samim tim je pružao utočište mnogim kako junacima tako i umetnicima i učenim ljudima. To ga je učinilo i duhovnim centrom cele Grčke. Legenda kaže da je ime dobio po nimfi Kerkiri, kćerki reke Assopos u koju se Posejdon zaljubi, oteo je i doveo na Krf.

 krf

Krf je prepoznatljiv po smaragdnim uvalama, kristalno čistom moru, lepim plažama okruženim zelenilom, brdima sa maslinjacima i hotelima. Svuda se oseća miris pomorandži i limuna. Najveća atrakcija u istoimenom gradu jeste Venecijanska tvrđava koju su Mleci podigli da bi se odbranili od Turaka i gusara.U centru se nalazi obeliks sa kojim se pruža jedinstvena panorama na ostrvo i na more.

6.Ios – Grčka ostrva

grcko ostrvo ios
Ios je jedan od najlepših ostrva Kiklada. Prema drevnoj tradiciji, to je bila domovina Homerove majke. Posebno je poznat po predivnim plažama, slikovitom selu Hora i svakako intenzivnom noćnom životu koji privlači uglavnom mlade ljude. Zabave na plaži počinju u podne i traju do ranih sati u Milopotasu, što ga čini popularnim mestom za tinejdžere i mlade.

 ios

Međutim, ovo ostrvo nije samo za žurke. Ima odlična mesta za opuštanje od velike gužve i buke. Obala Iosa ima predivne plaže sa mekim peskom i smaragdnim vodama. Takođe ćete voleti da šetate uskim popločanim ulicama Hore, jednog od najslikovitijih sela u Kikladima.