Prirodne kreme za sunčanje kako se prave? Da li su one isto toliko efikasne u borbi protiv sunčevih zraka kao i tradicionalne kreme? U nastavku slede odgovori na ova pitanja.

prirodne kreme za suncanje
Mnogi zdravstveni stručnjaci preporučuju nanošenje kreme za sunčanje pre svakog izlaska napolje kako biste zaštitili kožu od štetnog sunčevog zračenja. Međutim, tradicionalne kreme za sunčanje sadrže brojne hemikalije koje mogu da naškode našem zdravlju. Takođe, mnogi od ovih preparata sadrže hemikaliju poput oksibenzona koja dokazano nanosi štetu okeanskom i morskom živom svetu.

Dobra vest jeste da možete sami napraviti prirodne kreme za sunčanje koje su isto toliko efikasne kao i klasične kreme u borbi protiv štetnog UV zračenja. Dakle, evo nekoliko najefikasnijih recepata za prirodne kreme za sunčanje koje možete sami napraviti već sada kod kuće.

1.Prirodne kreme za sunčanje od kokosovog ulja i ulja semenki šargarepe

 prirodna krema za suncanje od semenki sargarepa i kokosovog ulja
Ovaj domaći recept za prirodne kreme za sunčanje sadrži sastojke koji u isto vreme i hidriraju i štite kožu od štetnog UV zračenja. Takođe sadrže i eterična ulja koja imaju osvežavajući i umirujući miris.

Sastojci:

 • ¼ šolje kokosovog ulja
 • ½ šolje bademovog ulja
 • 2 kašike cink oksida
 • 1 kašičica ulja semena šargarepe
 • 1 kašičica ulja semena malina
 • ¼ šolje pčelinjeg voska (opciono)
 • 2 kašike shea butera
 • Nekoliko kapi ulja lavande, peperminta ili eukaliptusa

Postupak:

U jednom loncu pomešajte sve sastojke osim cink oksida. Zatim zagrejte sastojke dok se sve ne istope.Ostavite par minuta da se smesa ohladi. U ohlađenu smesu dodajte cink oksid i promešajte. Čuvajte smesu u frižideru ili na hladnom mestu.

Napomena: Ove „uradi sam“ prirodne kreme za sunčanje mogu trajati do šest meseci. Za najbolje rezultate trebalo bi ih nanositi nakon svakog plivanja, odnosno kvašenja tela.

2.Prirodne kreme za sunčanje od aloa vere i kokosovog ulja

 aloa vera i kokosovo ulje
Još jedan odličan sastojak koji štiti kožu od štetnog sunčevog zračenja jeste aloa vera. Kao što znate ova biljka je efikasna za lečenje opekotina od sunca. Takođe i sprečava stvaranje tih istih opekotina.

Sastojci:

 • ¼ šolje kokosovog ulja
 • ¼ šolje čistog gela od aloa vere
 • 1 šolja shea butera
 • 2 kašike ili više cink oksida u prahu
 • 25 kapi ulja od ekstrakta oraza( za miris kreme)

Postupak:

Sve sastojke osim aloa vere i cink oksida pomešajte u jednoj šerpi. Pustite da se sastojci tope na srednjoj temperaturi. Ostavite smesu da se nekoliko minuta hladi, a zatim joj dodajte aloa veru. Kada se smesa potpuno ohladi dodajte joj cink oksid. Ako želite da dobijete konzistentniju i lepljiviju smesu onda joj dodajte pčelinji vosak. Na kraju, gotovu smesu čuvajte u staklenoj posudi na hladnom i i suvom mestu.

Napomena: Ova krema kao i predhodna nije vodootporna i zato bi je za najbolje rezultate trebalo stavljati svaki put nakon plivanja odnosno kvašenja kože.

3.Preparati za masnu kožu

 ulje jojobe
Ako imate masnu kožu onda vam kreme za sunčanje koje sadrže ulja po pravilu ne prijaju. Ali na sreću postoje neka eterična ulja koja zaustavljaju prekomernu proizvodnju ulja u vašoj koži. Možete napraviti isti preparat od aloa vere samo umesto kokosovog ulja dodajte ulje jojobe ili ulje slatkog badema.

 dobra zastita
Moramo priznati da je hemičarima i farmaceutskim kućama potrebno čak i nekoliko godina da bi izračunali koliko cink oksida ili titanijum dioksida treba dodati u kremu da bi bila dobra zaštita od štetnog Uv zračenja. Na našu sreću sve više se poslednjih godina pojavljuju potpuno prirodne kreme za sunčanje koje ne sadrže uznemirujući sastojak oksibenzon koji može da utiče na promenu ljudskih reproduktivnih hormona, ali i koji oštećuje koralne grebene odnosno živi svet u morima i okeanima.

Zato ako ne želite da pravite ove kreme, onda barem kada ih kupujete dobro proučite etikete na proizvodima da biste pronašli što prirodnije sredstvo koje neće ugroziti ni vaše, ali ni zdravlje životinjica i biljaka u morima i okeanima.