Pečurka plava boja kose ili „Mushroom Blonde“ je nova pepeljasta nijansa plave kose koja je ovog leta prisutna na svakom koraku. Pogledajte o kakvoj je nijansi reč.

 pepeljasto plava
Pored biskvit brinete i bombona roze pojavila se još jedna nijansa inspirisana bojom hrane. U pitanju je pečurka plava boja kose. Inače pečurka smeđa kosa je već duže vreme poznata, a sada se pojavila i pečurka plava boja kose koja predstavlja pepeljastu mešavinu plavih i smeđih tonova.

Kakva je to pečurka plava boja kose?

 svetlo pecurka plava boja kose
Najlakše je ovu nijansu objasniti na praktičnom primeru. Zamislite boju jedne tipične pečurke, a zatim zamislite tu nijansu na svojoj kosi. Da bi napravili ovu trendi boju, frizeri su koristili različite pepeljaste nijanse pečuraka, kao i tamnije tonove sa njihovih unutrašnjih strana i isprepletali ih na kosi. Iako je niste znali pod ovim nazivom ovu nijansu ste verovatno već i ranije viđali. To je pepeljasto sivo plava boja sa tamnijim tonovima.

 srebrna pecurka plava boja kose
Pošto se radi o mešavini plave i smeđe, pečurka plava boja kose je odličan izbor za plavuše koje žele da malo vremena provedu sa nešto tamnijom kosom, ali i za brinete koje žele da malo posvetle kosu, a ne da potpuno postanu svetle plavuše. Mushroom blonde je dosta slična smeđoj kosi, ali se razlikuje po tome što je svetlija i inspirasana bojom gljiva.

Kako postići ovu nijansu?

 Blonde Highlights
Ako se prvi put farbate i želite baš ovu nijansu onda bi trebalo da znate sledeće. Trend pečurka plave boje kose sadrži sveukupnu pepeljasto plavu boju kao podlogu sa tamnijim podtonovima i nekoliko naglasaka u vidu suptilnih pramenova koji odražavaju prirodni gradijent pečuraka. Dakle, nabavite kao primer što više fotografija sa ovom nijansom i ponesite ih u salon da biste ih pokazali svom frizeru.

 poznati
Na društvenim mrežama pečurka plava je jedna od nijansi sa najviše pretraga tako da verujemo da njeno vreme tek dolazi. Za ovu nijansu možemo reći da nije tipično plava jer pečurke i nisu plave već se u prirodi javljaju u različitim pepeljastim tonovima. U spektru boja kose, pepeljasto plavi tonovi spadaju u hladnije tonove i često sadrže primese sive, bež pa čak i lila boje. Jednomrečju, mushroom blonde nije ni plava ni smeđa pa je samim tim savršena prelazna nijansa za sve one neodlučne žene.

ombre
Mushroom blonde je veoma slična drugim pepeljastim nijansama samo što u sebi sadrži mnogo više sive. Takođe, fokusira se na koren kose koji je ublendan smokey ombre efektom. Baš zbog toga što se fokusira na koren kao izrastak kose ovu boju bi trebalo popravljati svaka tri do šest meseci pa čak i do godinu dana sve u zavisnosti od dužine kose. Jedino na taj način ponovni rast korena neće biti toliko vidljiv.

Kako negovati ovu boju?

 balayage pecurka plava boja kose
Kada perete i održavate kosu važno je da koristite sistem šampona i balzama koji je formulisan tako da vam pomogne da vaša boja izgleda živopisno što je duže moguće. Koristite blonde balzam za plavuše koji sprečava da boja izbledi i zaustavlja stvaranje takozvanih mesinganih ili crvenih tonova. Koristite regeneratore dva puta nedeljno i to sa serumima za dubinsku regeneraciju i sa antioksidantima jer je cilj da boja izgleda sveže i lepo što je duže moguće. Za pranje kose ne koristite vruću vodu već jedva mlaku koja je čak i pomalo hladna. Jedino na taj način nećete iz kose isprati eterična ulja i prouzrokovati da vaša boja brže izbledi nego što biste to želeli.

 siva
Da bi ova boja što duže trajala gledajte da nakon pranja kosu sušite prirodnim putem. Topli alati za sušenje i oblikovanje kose mogu da izblede boju, ali i da oštete kosu. Ako ne možete da oblikujete frizuru bez fena i ostalih toplih alata onda obavezno pre njihovog korišćenja nanesite neko sretstvo za zaštitu od toplote. Takođe, sve toplotne alate podesite na najnižu temperaturu.

Plavuše su u modi ovog leta i to sve njihove kako svetlije tako i tamnije nijanse. Zato slobodno ako vam se dopada isprobajte i ovu pečurka plavu boju kose. Jer sa ovom nijansom ćete se sigurno izdvojiti iz mase i dominirati ovog leta.