Cipele za mladu su isto toliko bitan faktor u organizaciji venčanja jer od njihovog dizajna i udobnosti u mnogome može zavisiti i vaše raspoloženje na svadbi. Zato ih treba pravilno birati.

 izbor
Iako bi se skoro sve neveste složile da je venčanica najvažnija u organizaciji njihovog venčanja i da od nje zavisi da li će mlada zasijati u punom sjaju. Ipak modni stilisti smatraju da je veoma bitno odabrati adekvatne cipele za mladu, jer one ne treba da budu samo estetski lepe i da se slažu sa venčanicom već bi trebalo da zadovolje i sve vaše svadbene potrebe i zahteve. Zato postoje odgovarajući trikovi i saveti kako odabrati najbolje cipele za mladu. Pogledajte o kojim je savetima reč.

1.Cipele za mladu treba da budu u skladu sa venčanicom

 visoka stikla
Prvi korak jeste da pronađete svoju idealnu venčanicu pa tek onda da tražite cipele za mladu. To je normalni sled stvari jer cipele treba da odgovaraju i da dopunjuju svaki aspekt vaše venčanice uključujući i boju, stil i detalje. Dužinu venčanice takođe treba uzeti u obzir. Ako je haljina kraća onda će obuća biti vidljiva i zato na njen izbor treba posebno obratiti pažnju. Možda ćete odlučiti da nosite cipele za mladu koje vašoj venčanici daju potreban sjaj, glamurozniji izgled, boju ili pak modernu eleganciju.

 plave cipele za mladu
Sa druge strane od dugačkih venčanica cipele se ne vide i zato i ne moraju da budu glamurozne. Tu je uglavnom bitna veličina štikle koja je lično vaš izbor i zavisi od toga da li preferirate visoke potpetice, niske štikle ili možda ravnu obuću poput svečanih baletanki.

2.Držite se stila koji ste odabrali za venčanje

sa platformom
Sada kada ste na osnovu svadbenog stila odabrali venčanicu sledi i izbor cipele za mladu koje takođe treba da odgovaraju tom stilu.Bilo da je vaš stil venčanja vintage, tradicionalan, savremeni ili retro želećete da i vaše cipele odgovaraju toj atmosferi. Takođe, možete izabrati i obuću koja je dizajnirana u skladu sa vašom venčanicom pa samim tim sadrži detalje poput čipke, neki vez, metalik dodatke, mašne od satena i slične detalje koji se nalaze i na venčanici. Na zapadu je pravilo da dizajnirana venčanica sa sobom u paru nosi i odgovarajuću dizajniranu obuću odnosno cipele za mladu.

3.Mesto održavanja venčanja takođe utiče na izbor cipele za mladu

 za plazu
Uz sve pokrete, hodanje i ples koji se odvijaju na dan vašeg venčanja, svakako ćete želeti da uzmete u obzir i lokaciju kada birate cipele za mladu. Venčanje se može odvijati na više mesta počev od crkve, preko plesne dvorane pa sve do otvorenog prostora koji je najčešće na travi, ali može biti i u nekoj bašti, plaži. Tako da sve to treba imati u vidu jer ipak vi hodate po takvom terenu.

Od lokacije najviše zavisi visina potpetice. Kada prolazite kroz crkvenu dvoranu mogu vam odgovarati i štikle, ali one nisu prikladne kada hodate po travnatom, peskovitom terenu, šljunkovitim stazama, klizavom podijumu ili stepenicama. U takvim uslovima su najbolji izbor ravne cipele ili one sa niskom petom jer su najfleksibilnije kada je raznovrstan teren u pitanju. Neke mlade se u takvim uslovima preobuju u čizmice pa čak i patike.

4.Raspoloživi budžet

 odabir cipele za mladu
Obično se za ovako bitne događaje ne štede pare. Međutim, kada birate cipele za mladu treba imati u vidu i rasploživi budžet pogotovo ako niste sigurni šta tražite. Zato odredite koliko želite da potrošite za obuću jer ćete na taj način i suziti obim pretrage za njima i lakše i brže pronaći idealan par.

5.Cipele za mladu birajte u skladu sa vremenskim prilikama

 patike
Uvek treba imati plan B. Na primer da jedne cipele sa štiklom nosite tokom ceremonije venčanja, a da se zatim preobujete u druge ravne i udobnije kada kreće sama proslava koja sama po sebi znači dosta igranja i plesanja.

Imajte u vidu i vremenske prilike, jer blato, mokra trava, trotoar ispunjen lokvama nisu prikladni za ekstremno otvorene ravne cipele ili visoke štikle. U takvim uslovima možete pokazati svoju zabavnu i originalnu stranu uz pomoć par gumenih čizama. U svakom slučaju najbolje je imati rezervni par cipela pa čak i kada su vaše glavne cipele izuzetno udobne, vaš rezervni par je tu ako ne daj bože pukne štikla, kaiš ili naiđe loše vreme pa ih pokvasite.

6.Planirajte unapred

 deblja stikla
Cipele za mladu ne treba kupovati u poslednjem trenutku već odmah čim nabavite venčanicu. Ako kupujete u poslednji čas onda nećete imati dovoljno vremena za razgledanje. Desi se da na zalihama nema ono što vam se sviđa, a zalihe se obično čekaju. A vi zbog cipela sigurno nećete odložiti svadbu već ćete uzeti ono što vam se manje sviđa.

7.Udobnost je na prvom mestu

 baletanke cipele za mladu
Udobnost kod cipela je veoma bitna jer ćete u njima provesti veći deo dana pa možda i noći. Zato birajte one udobne modele i isprobajte neke preventivne trikove protiv žuljeva i bolova u stopalima. Na primer, stavite flastere na osetljiva područja. Imajte pri ruci neke ravne cipele ili šik patike. Sada su izuzetno popularne na svadbama duboke starke patike.

8.Visina potpetica

 cipele za mladu sa detaljima
Kada kupujete cipele za mladu morate imati u vidu više podataka. Na primer visina i debljina štikle. Ako niste do sada nosili visoke potpetice onda ih ne birajte ni za svadbu. Odlučite se za niske, elegantne potpetice pa čak i za ravne sandale ili baletanke. Takođe, možda čete poželeti da vaše cipele uskladite sa cipelama vašeg partnera. Ili možda želite kvalitetan par koji ćete nositi i u nekim drugim svečanim prilikama. Neke mlade se odlučuju i za plave cipele da bi odgovorile na onaj zahtev da se na venčanju mora nositi i „ nešto plavo“. Ipak bi na prvom mestu trebala da vam bude udobnost.