Talasasta kosa ili talasi u kosi su popularne frizure koje žene obožavaju da nose. Sjajno izgledaju na svim dužinama kose kao i oblicima lica. Takođe, odgovaraju svim tipovima kose i mogu ih nositi sve žene bez obzira na godine starosti. Šta ove talase čini tako moćnim?

 talasasta kosa
Talasasta kosa se smatra tipično letnjom frizurom, ali se naravno može nositi tokom cele godine. Talasi su savršena ravnoteža između lokni i ravne kose. Možete ih napraviti na svim dužinama i nositi u svim prilikama od kežual preko poslovnih pa sve do svečanih i večernjih žurki. Talasasta kosa se može na više načina stilizovati i nositi ovog leta. Predstavljamo vam neke od popularnijih načina kako napraviti talase u kosi, jednostavno, lako, ali izuzetno efektno.

1.Jedva vidljivi talasi u kosi

 jedva vidljivi talasi
Da biste kreirali ovaj izgled potrebno je da vam kosa još uvek bude vlažna i da je isprskate odgovarajućim sprejom za volumen. Prebacite mokru kosi napred preko glave i osušite je nekih 70%. Zatim je vratite nazad i rasporedite pramenove u obliku obrnutog slova U od vrha do krajeva kose. Zatim naizmenično uzimajte pramen po pramen i uz pomoć dužeg figara uvijajte pramenove na debljini oko 2,5 centimetara sve od krajeva pa do nekih 5 centimetara od vrha kose koji ne treba uvijati. Možete pramenove uvijati u različitim smerovima, napred nazad. To je isključivo vaš izbor.

Dobro je da vrhove pustite da izgledaju šiljasto, i da kosu isprskate sprejom za volumen i pređete prstima kroz nju da biste eventualno razdvojili talase i dali celokupnoj talasastoj frizuri potreban volumen i lepršavost. Ovakva talasasta kosa posebno dolazi do izražaja na balayage frizurama.

2.Talasasta kosa uz pomoć tehnike savijanja

 talasasta kosa tehnika savijanja
Ova tehnika stvara suptilnije talase, a možete je koristiti i za samo blago savijanje. Počnite sa suvom kosom i odvojte pramenove debljine oko 2,5 centimetara. Uz pomoć prese uvijajte pramenove od korena ka vrhovima i to čas u jednom čas u drugom smeru. Na kraju samo prstima rastresite talase, nanesite sprej za suvo oblikovanje i to je to.

3.„Beach“ talasi

 beach talasi
Talasasta kosa koja izgleda u obliku pravih morskih talasa ili „beach waves“ se može dobiti korišćenjem različitih alata i tehnika. Frizeri savetuju da beach talase oblikujete na suvoj kosi na kojoj ste najpre naneli obimno i po celoj dužini kremu za oblikovanje kovrdža. Zatim uz pomoć figara, prese ili nekih drugih toplih alata uvijajte pramenove i to na različite načine. Neke pramenove uvijajte do vrha glave, a neke samo po sredini. Iskoristite pramenove oko lica tako što ćete isplesti nekoliko sitnih pletenica da biste naglasili tipične šare talasa oko potiljka, slepoočnica i zalisaka. Pletenice isprskajte sprejom za oblikovanje lokni, a zatim ih raspletite. Kremu nanesite i na ostatak da bi talasasta kosa što duže trajala.

4.Pravljenje talasa uz pomoć „twirling“ tehnike

 pravljenje talasa
Ova tehnika podrazumeva da se uvija pramen kose oko figara tako da kada se figaro izvuče lokna izgleda kao labava užad. Možete početi sa suvom kosom, ali ćete svaki pramen pre uvijanja nakvasiti vodom. Pramenovi koji se odvajaju i uvijaju bi trebalo da imaju debljinu oko 2,5 centimetara. Takođe kada napravite lokne sa jednim pramenom onda taj pramen zakačite na vrh glave štipaljkom za kosu i držite tako dok ne uvijete celu dužinu.

 talasasta kosa twirling tehnikom
Kada oblikujete celu dužinu isprskajte kosu sprejom za oblikovanje kovrdža i ostavite tako dok svaki pramen ne bude potpuno suv na dodir.Na kraju skinite štipaljke, protresite kosu i uživajte u ovim prelepim talasima.

5.Talasi u kosi u obliku slova S

 s talasasta kosa
Ove sezone je izuzetno popularna talasasta kosa kod koje se talasi oblikuju u obliku slova S. Za razliku od predhodnih talasa koje možete na različite načine uvijati oko figara ili prese ovde se kosa uvija u obliku slova S. Rukom uzmite polukrug kose od pramena pa pređite presom zatim još jedan polukrug na dole i tako redom. Ta dva polukruga prave oblik slova S.

6.Talasasta kosa morske sirene

 talasi morske sirene
Talasi morske sirene su jedna od najtraženijih verzija beach talasa. Stilizuju se lakše nego što možete zamisliti. Uz pomoć prese uvijajte kosu u talase, ali je ključ u tome da svaki talas počinje tamo gde se predhodni završava. Krajeve ne uvijajte već ostavite da budu potpuno ravni jer tada daju iluziju sveže nakvašene kose slanom morskom vodom. Kod ovih talasa poseban volumen se stvara na temenu glave.

7.Talasasta kosa uz pomoć pletenica

 pletenice
Postoji više načina da bez toplih alata napravite talase u kosi. Jedan od najlakših i najbržih načina jeste uz pomoć pletenica. Podelite kosu na dve ili više sekcija, napravite lagane klasične ili francuske pletenice. Isprskajte ih sprejom za oblikovanje frizure i ostavite malo da odstoje. Kada ih raspletete pređite prstima lagano kako biste ih razdvojili i dali im završni izgled. Pletenice možete isplesti na mokroj kosi i ostaviti ih da prenoće. Međutim, možete ih napraviti i na suvoj kosi, isprskati sprejom za oblikovanje i dobićete isto tako prelepu talasastu kosu.