Naslovna Boja Kose Farbe za kosu – Kako napraviti najbolji izbor

Farbe za kosu – Kako napraviti najbolji izbor

0
691
farbe za kosu

Ako se pitate kako napraviti najbolji izbor kada su farbe za kosu u pitanju onda ste na pravom mestu. Sledi detaljan vodič.

farbe za kosu
Treba imati na umu da nije bitno samo da farbe za kosu odgovaraju boji vaših očiju ili tenu već je veoma važno i da ta farba bude najzdravija moguća varijanta koja neće naneti štetu vašoj kosi. Pre nego što započnete proces farbanja treba razmisliti kakvu boju želite da postignete trajnu, polutrajnu ili privremenu. Takođe unapred razmislite da li želite samo jednu nijansu ili da izvlačite više pramenova. Izvlačenje pramenova obično podrazumeva upotrebu više farbi.

Pitanja je mnogo i zato odmah krećemo sa odgovorima kakve sve farbe za kosu postoje, odnosno šta sve treba znati o pet tipova boje kose.

1.Trajne farbe za kosu

 trajne farbe za kosu
Trajne farbe za kosu ulaze duboko u vlasište da bi na duži period promenile prirodnu boju kose. Odličan su izbor za one koji žele uočljive promene u boji kose. Deluju kao kombinacija amonijaka i peroksida. Amonijak pomaže u podizanju spoljnog sloja kose, koji se zove kutikula, čineći je prijagodljivijom za promenu boje. Peroksid zatim pomaže u oksidaciji i aktiviranju molekula boje omogućavajući boji da prodre u dlaku. Jednom kada boja uđe unutar kose, ona prolazi kroz proces razvijanja i vezivanja što kao rezultat daje dugotrajnu nijansu.

 trajna crna boja
Trajne farbe za kosu se preporučuju onim ženama koje žele da prikriju sede. Takođe su odlična opcija za one koji žele svetliju osnovnu boju ili traže dugotrajniji tamniji ton. Ove boje dugo traju, ali traže popravku na svakih nekoliko meseci u zavisnosti od rasta kose. Treba napomenuti da promena ili poništavanje trajne boje zahteva dodatne hemijske procese koji mogu da opterete i oštete kosu.

Bez obzira što se zove trajna i ova boja vremenom izbledi posebno ako se izlaže suncu, hloru ili jakim proizvodima za negu kose.

2.Polutrajne

 polutrajna farbe za kosu
Za razliku od trajne boje kose, polutrajna dodaje boju kosi bez značajnog menjanja prirodnog pigmenta. Treba napomenuti da ona ne može da osvetli vašu prirodnu boju kose. Dakle, obično kosa mora biti prethodno posvetljena da bi se nakon toga koristila polutrajna farba. Polutrajne farbe ne sadrže amonijak ili peroksid. Umesto toga sadrže manje molekula boje koji oblažu dlaku i stvaraju privremenu promenu.

 plava
Odlična su opcija za one žene koje žele da eksperimentišu sa razliitim nijansama ali bez želje za dugotrajnom promenom boje. Većina polutrajnih farbi sadrže fantastične tonove i nijanse kao što su smele ružičaste i jarko plave. Traju nekoliko nedelja od četiri do osam maksimalno i blede prilikom svakog pranja kose. To znači da je ovu boju potrebno češće nanositi nego trajnu.

3.Demi trajne

 demi trajna
Demi trajne farbe za kosu možemo nazvati i delimično trajne jer predstavljaju kombinaciju trajnih i polutrajnih farbi što kao rezultat daje srednjeročnu boju kose.
Ove farbe sadrže niske nivoe peroksida što omogućava da boja prodre kroz osovinu u određenoj meri, ali bez amonijaka. Formula bez amonijaka čini je nežnijom varijantom koja kraće traje od trajne farbe.

 srednje trajna

Takođe treba napomenuti da demi trajne boje imaju ograničena svojstva osvetljavanja kose. Mogu da poboljšaju vašu prirodnu boju odnosno da je učine tamnijom, ali neće značajno osvetliti ili podići boju. Ove farbe blede postepeno bez jasno vidljive linije razgraničenja dajući prirodniji izgled vašoj kosi. Mogu da izdrže oko 30 pranja. Njihova najveća prednost jeste što se jednostavno održavaju.

4.Privremene farbe za kosu

 privremena farbe za kosu
Privremene farbe su za jednokratnu upotrebu i odmah se ispiraju. One oblažu pigmentom spoljašnju stranu dlake pa se zato odmah mogu i isprati šamponom. Neće posvetliti kosu niti izazvati trajne promene u boji kose.

 razlika

Odlična su opcija za one koji žele da stalno eksperimentišu sa novim nijansama. Ne zahteva posebno održavanje jer se odmah ispiraju.

5.Glazura za kosu

glazura
Translucent Color Glaze“ ili providna glazura za kosu je polutrajna tehnika farbanja kose koja uključuje nanošenje prozirnog, nijansiranog sjaja na kosu kako bi se poboljšao sjaj, osvežila boja ili pramenovi i promenili ili smanjili neželjeni tonovi.

 razlika
Ova tehnika popunjava sve rupe u boji kose dodajući živost, dubinu i sjaj postojećoj boji kose. Odličan je izbor za one koji osećaju da im je boja izbledela posebno plavušama sa hladnijim nijansama plave. Takođe se preporučuje i za poboljšanje trenutne nijanse. Traje od 8 – 12 nedelja ili 6 – 12 pranja. Prednost prozirne glazure je u tome što se stapa sa vašom osnovnom bojom pa samim tim nema oštrih linija razgraničenja među nijansama. Neguje se uz pomoć odgovarajućih šampona i balzama za glazuru odnosno sjaj kose.