Pred vama su glavni evropski gradovi koje vredi posetiti pa makar to bio i vikend odnosno 2 do 3 dana.

 glavni evropski gradovi
Veliki je broj gradova u Evropi koje vredi posetiti. Takođe, dva dana je malo, ali je opet dovoljno da se upozna drugačija kultura, tradicija, prirodne lepote i kulinarski specijaliteti. Dobra prilika da se barem na kratko odvojimo od ustaljene svakodnevice. Svaki glavni evropski grad je priča za sebe pa nije ni lako napraviti spisak onih koje treba posetiti. Zato predlažemo da ovi glavni evropski gradovi ove godine budu na vašem spisku posete, a da se naredne godine odlučite za neke druge. Pogledajte šta smo za vas pripremili ovoga puta koji su to glavni evropski gradovi koje vredi posetiti za vikend ove 2023 godine.

1.Bratislava, Slovačka – Glavni evropski gradovi

 glavni evropski gradovi Bratislava
Bratislava je grad koji nikada ne spava. I danju i noću je pun ljudi. Preko dana ljudi obilaze znamenitosti ovog grada kojih je mnogo. U toku večeri i noći se sakupljaju u okolnim barovima gde se može popiti odlično domaće pivo. Najviše turista ima na glavnom gradskom trgu gde se nalaze stara većnica, Rolandova fontana, a na jednoj klupi se nalazi i statua Napoleonovog vojnika. Trg okružuju palate i kuće uglednih stanovnika grada. Na trgu su i kafići sa otvorenim terasama u kojima se možete odmoriti i opustiti. Vredi još videti Chatam Sofe, Plavu crkvu, Katedralu Svetog Martina

2.Prag, Češka

 Prag
Prag je idealno mesto za one koji traže da se tokom vikenda dobro zabave, pritom nešto i vide i potroše relativno manje novca nego na drugim mestima. Smatra se jednim od najlepših gradova u Evropi u kome obiluju mostovi, katedrale, kule, kupole. Poznat je po svojoj srednjevekovnoj arhitekturi, ali i po pivu, hrani, dobro organizovanom javnom prevozu.

3.Sofija, Bugarska

 glavni evropski gradovi Sofija
U Sofiji ne treba propustiti ni obilazak hrama sv. Aleksandra Nevskog koji se smatra najvećom aktrakcijom grada i najupečatljivijom građevinom sagrađenom početkom prošlog veka. Radi se o najvećem pravoslavnom hramu u Bugarskoj koji je ukrašen mozaicima i kupolama prekrivenim zlatom. Vredi još posetiti džamiju Banja – Baši, crkvu Sveta Petka, arheološki muzej i institut i prošetati bulevarom Vitoša, najpoznatijim bulevarom u Bugarskoj i glavnom pešačkom ulicom.

4.Varšava, Poljska – Glavni evropski gradovi

 Varsava
Smeštena na reci Visli, Varšava je najveći grad u Poljskoj I pritom veoma popularna turistička destinacija sa brojnim kulturno istorijskim I drugim gradskim znamenitostima. Market Square je centralna atrakcija starog grada. Kraljevska palata je jedan od najlepših primera barokne arhitekture. Park Lazienki je jedan od najlepših parkova i dvorskih kompleksa u Evropi. Vredi još posetiti Palatu Wilanow, crkvu Svete Ane, katedralu Svetog Jovana I još mnogo toga.

5.Pariz, Francuska

 Pariz
Za Pariz se slobodno može reći da je jedna od najposećenijih destinacija sveta. Ima brojne atrakcije koje vredi videti. Počev od Ajfelovog tornja kao simbola Pariza. Zatim slede Jelisejska polja kao jedna od najlepših avenija na svetu. Ovo je ujedno I najskuplja ulica na svetu. Luvr je jedan od najposećenijih muzeja na svetu.Notre Dame je najpoznatija katedrala u Parizu izgrađena u gotskom stilu. Poznata je i po čuvenom Zvonaru Bogorodičine crkve, Kvazimodu. Trijumfalna kapija je takođe simbol Francuske koji vredi videti. Izgrađena je u čast svih onih koji su poginuli za Francusku, a pogotovo one iz Napoleonovih ratova. Diznilend je posebna atrakcija, koja vam nudi dan proveden u čarobnom svetu iz mašte.

6.Budimpešta, Mađarska

Budimpesta
Budimpešta je grad sa dugom istorijom. Radi se o naselju koje je postojalo još u vreme Rimskog carstva. Tokom srednjeg veka Budim I Pešta su bile dve odvojene celine. U Budimu se nalazio dvor ugarskih kraljeva. Osmanskim osvajanjem Ugarske, Pešta je zapuštena, dok je Budim nastavio svoj razvoj pod novim vladarem. Spajanje ovih celina dogodilo se sredinom devetnaestog veka, i od tada započinje razvoj moderne Budimpešte. U Bidimpešti vredi videti ulicu Vaci koja je najlepša pešačka ulica na svetu. Radai ulica je poznata po brojnim barovima, kafićima i restoranima. Omiljeno je mesto za izlazak tokom vikenda. Szabadsag hid, ili Most slobode je jedan od simbola Budimpešte.