Pogledajte šta je anemija i kako je možete prepoznati? Osećaj stalnog umora, bled izgled i ubrzano lupanje srca su najčešći simptomi nedostatka gvožđa u krvi. Manjak gvožđa ili anemija je jedan od najčešćih i najrasprostranjenijih bolesti savremenog doba. Istraživanja pokazuju da oko 30% svetske populacije pati od određenog stepena nedostatka gvožđa.Ova bolest može nastati kao posledica nekih hroničnih bolesti, ali i zbog nedovoljnog unosa hrane bogate gvožđem kao što su meso, jaja, mlečni proizvodi, pasulj, namernice bogate vitaminom C kao i folnom kiselinom odnosno vitaminima B6 i B12. Ovaj problem je češći kod žena koje su u reproduktivnom dobu. Pogledajte koji su uobičajeni znaci manjka gvožđa u krvi.

 Stalno ste umorni – Anemija

Organizam koristi gvožđe da bi proizveo hemoglobin, supstancu u crvenim krvnim zrncima koja transportuje kiseonik po celom telu. Kada nema dovoljno zdravih crvenih krvnih zrnaca onda je telo poprilično iscrpljeno.

Brzo gubite dah (mada se osećate potpuno zdravim)

Ako Vaše telo ne transportuje efikasno kiseonik do pluća onda gubite dah i pri najmanjem naporu. Brzo se umarate, čak Vam i hodanje postaje sve teže jer nizak nivo gvožđa utiče na vašu izdržljivost.

Izgledate bledo i iznemoglo

Ako vas ljudi često pitaju da li želite da se malo odmorite, onda je nisko gvožđe krivo za to. Izgledate bledo, kada povučete donji kapak oka na dole videćete da je manje crveno nego inače, takođe je i unutrašnjost usana manje crvena. Sve su to znaci anemije.

Stalno se razboljevate

U stvari, izgleda kao da se stalno borite sa jednom istom prehladom. Istraživanja su pokazala da nedostatak gvožđa utiče na imuni sistem koji slabi pa ste zato podložni raznim infekcijama i virusima.

Anemija – Ubrzano lupanje srca

To izgleda kao da Vam odjednom, bez ikakvog napora, srce počne da skače, treperi, nepravilno radi ili ubrzano lupa nekoliko sekundi ili minuta.

Sindrom nemirnih nogu

Sindrom nemirnih nogu je snažan nagon za pomeranjem nogu u fazi mirovanja (dok se spava ili odmara). Takođe ovaj sindrom može biti praćen svrabom na stopalima i nogama kao i čudnim osećajem gmižanja po nogama.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име