Barselona je glavni grad Pokrajine Katalonije i nalazi se na severoistoku Španije. Smeštena je na obalama Mediterana 120km od Pirineja i granice sa Francuskom. Okružena je Sredozemnim morem na istoku, planinskim vencem na zapadu i rekama na jugu i severu.


U  Barseloni se govori katalonskim dijalektom španskog jezika. Mnoge reči su slične španskim rečima, ali se različito izgovaraju. Ne planirajte posete u avgustu mesecu jer tada domaće stanovništvo odlazi na odmor pa je grad pust. Zato su mnoge prodavnice i restorani zatvoreni do septembra.
Poseban čar Barseloni daju autentična arhitektonska i umetnička dela Antoni Gaudia koji je živeo i stvarao u ovom gradu. Veliki broj turista posećuje njegove građevine kao što su katedrala La Sagrada Familia (Sveta porodica) koja je počela da se gradi 1882 i još uvek nije završena. Njegovo delo je i  Park  Gvelj koji je kao bajka oslikan živopisnim mozaicima i  pruža divan pogled na panoramu grada. Poznat je njegov  stambeni kompleks Casa Mila  i druga umetnička dela.
Ako se nađete u Barseloni obiđite Pikasov muzej , Podvodni muzej, Nacionalni muzej katalonske umetnosti i druge značajne crkve i katedrale koje potiču iz srednjeg  veka i nalaze se u gotskoj četvrti Barri Gotic. Prođite šetalištem Las Ramblas koje je puno prodavnica cveća i ptica, kafića, restorana i ljudi prerušenih u statue. Šetalište se završava u staroj luci gde se nalazi statua Kristofera Kolumba. Ruka statue sa ispruženim prstom pokazuje prema  Đenovi, Kolumbovom rodnom gradu.
Barselona je poznata po peščanoj plaži i burnom noćnom životu kao i po dobroj hrani i vinu. Ovaj grad na moru privlači avanturiste, ljubavne parove i porodične ljude jer je zabavan i uzbudljiv i ima za svakoga ponešto.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име