Kakva treba biti boja obrva prema boji kose, da li ih treba uskladiti i kako to postići na najbolji način. Ovo pitanje se najčešće postavlja kada se žene farbaju u neku drugu nijansu. Na primer kada brinete prelaze u plavuše ili crvenokose, a crvenokose u crnke. Već duže vreme nisu u modi tanke već guste i što prirodnije obrve, takođe i njihov pravilan oblik je veoma bitan da bi se na najbolji mogući način istakle crte lica. Što se tiče nijanse i ona je važna da bi se zaokružio celokupan izgled lica i da bi ono zasijalo u punom sjaju. Eksperti savetuju da je najbolje isprobati više nijansi kako bi se postigla najbolja boja obrva prema boji kose. Sledeći vodič i saveti vam mogu biti od koristi da izaberete najbolju kombinaciju.

Kod plavuša

Plavuše se smatraju srećnicama kada su u pitanju nijanse obrva jer mogu i da ih posvetle i da ih zatamne sve u zavisnosti od tona kože kao i same nijanse farbe koju koriste. Postoji nepisano pravilo da se bira za jednu nijansu tamnija olovka od nijanse farbe. Zatamnjenje se preporučuje prirodnim, svetlo braon plavušama, jer tamnija nijansa olovke vizuelno crte lica čini definisanijim i jasnijim, a takođe ističe plavi odsjaj pramenova. Za ovakvu kombinaciju se obično odlučuju plavuše poput Sienna Miller, Jennifer Aniston i Cara Delevingne.

Ako ste platinaste plavuše takođe se preporučuje olovka za zatamnjenje, jer bi svetlija nijansa delovala grubo i neprirodno. Poznate žene koje se odlučuju za ovakav miks jesu Gwen Stefani, Michelle Williams i Rita Ora. Plavušama sa svetlo plavom nijansom se preporučuje olovka u zlatno plavoj nijansi koja će istaći crte lica i oči, ali ne previše. Plavuše sa srednje plavom nijansom isti efekat postužu ali uz pomoć za nijansu svetlije olovke. Sa druge strane tamno plavoj farbi odgovaraju upadljive, neutralno braon nijanse olovke. Sve ove kombinacije će vam omogućiti mekaniji i što prirodniji celokupan izgled .

Boja obrva prema boji kose kod brineta

Brinetama eksperti savetuju da biraju za nijansu ili dve tamniju olovku od nijanse farbe. Negovana tamnija obrva, lepše definiše i smekša vaš oblik lica i učini da oči izgledaju veće i samim tim izbiju u prvi plan. Primer od poznatih su Mila Kunis, Jenna Dewan-Tatum i Angelina Jolie. Svetlo smeđe brinete bi trebalo da koriste olovke sa bogato, neutralno braon nijansom. Cilj je potamniti ih, ali pažljivo, ne previše. Što je hladnija nijansa braon farbe to bi tamnija nijansa olovke trebalo da se koristi. Srednje braon brinetama pristaju tamnije braon olovke za potamnjenje. Tamno braon i kestenastim brinetama odgovaraju olovke u nijansi ekspreso kafe jer daju potreban volumen. Tamno braon brinetama se preporučuje klasično braon olovka da bi se smekšao celokupni izgled, da ne bi delovao previše tamno odnosno crno.

Kod crvenokosih

Većina prirodnih crvenokosih nema odgovarajuću nijansu crvenih obrva. To je redak slučaj. Uz bakarno crvenu farbu ide olovka u tamno bakarnoj ili čak tamno plavoj nijansi da bi se smekšao celokupni izgled. Takvu kombinaciju imaju Julianne Moore, Lily Cole i Emma Stone. Ako se radi o crvenokosim tamnijim od nijanse bakra i cimeta onda se predlaže olovka u jagoda plavoj nijansi. Jer smiruje izgled i dopunjuje prirodni ton kose. Hladnije nijanse crvenokose sa tonovima kestena se najbolje dopunjuju sa smeđim olovkama. Kao inspiracija mogu da posluže slike Isla Fisher, Kate Mara i Drew Barrymore.

Boja obrva prema boji kose kod crnki

Kod crnki važi pravilo da se vrši posvetljenje, odnosno da se koristi olovka koja je za nijansu svetlija od boje farbe, neka meko crna ili tamno smeđa nijansa olovke. To poznati holivudski šminkeri savetuju i svojim poznatim mušterijama crnkama. Mada se uvek može odabrati olovka u nijansi istoj kao i farba ili čak u nijansi tamnijoj. Takvim zatamnjenjem se može postići zapanjujući i neodoljivi izgled kao što je slučaj kod Kim Kardashian, Demi Lovato i Solange.

Uz sedu i srebrnu nijansu najbolje idu pepeljasto plava ili smeđa olovka koja je za nijansu ili dve tamnija od vaše sive.
U svakom slučaju uvek možete odstupiti od pravila jer na vama je da eksperimentišete sa raznim nijansama kako biste dobili najprivlačniju i najbolju kombinaciju.