Boka Kotorska u Crnoj Gori je zaliv Jadranskog mora. Zaliv je duboko zašao pod litice Lovćena i Orjena.Počinje Hercegnovskim zalivom, koji se sužava u Kumborski tesnac, njime prelazi u Tivatski zaliv, pa kroz verige ulazi u Risanski i Kotorski zaliv.

Veća naselja u Boki su: Njivice, Igalo, Herceg Novi, Meljine, Zelenika, Đenovići, Baošići, Bijela, Perast, Dobrota, Kotor, Muo, Prčanj, Stoliv, Tivat, a između njih je desetak malih mesta, sa prirodom koja ostavlja bez daha.
U Boki Kotorskoj postoji devet ostrva: Prevlaka, Mamula, Ostrvo Vavedenje,na samom ulazu u Bokokotorski zaliv, Gospa od Milosti, Sveti Marko, Ostrvo Cvijeća, Zanovetni Školjic, Krtoljska uvala, Gospa od škrpjela, Sveti Đorđe. Svako ko poseti Boku doživljava je na sebi svojstven način, bilo da se radi o turisti, naučniku, ili umetniku, Boka snažno utiče na sva vaša čula. To je mesto gde se suprotnosti susreću i sjedinjuju stvarajući jedan sasvim poseban ambijent.
kotorKotor – grad bogate kulturne tradicije i jedna od najbolje sačuvanih srednjovekovnih urbanih celina ovod dela Mediterana. Kotor će vas srdačno dočekati, ugostiti i zabaviti, zaneti magijom uskih isprepletanih ulica i trgova, starih zgrada, crkvi i zidina. Bogat kulturni zivot, karnevali, mnoštvo restorana, kafića i diskoteka upotpuniće doživljaj.
Dobrota – najbrojnije naselje u opštini Kotor. Treba spomenuti crkvu Sv. Ilije iz XII veka koja je u blizini zavoda za biologiju mora. U Dobroti je i crkva Sv. Mateja iz 1670 godine. Poznate su palate dobrotskih porodica kao što su: Dabinović-Kokot, Tripković, Ivanović, Milošević..
Perast – se nalazi u podnožju brda Kason. Ispred Perasta nalaze se dva ostrva: Sv. Đorđe koje je prirodno i ostrvo Gospe od Škrpjela koje je veštačko. U Perastu se takođe nalazi i nekoliko predivnih baroknih palata: palata Visković, palata Bujovića u kojoj je muzej grada Perasta, palata Balovića.
Herceg Novi je grad na samom ulazu u Bokokotorski zaliv, u Crnoj Gori nasuprot opštine Tivat. Predstavlja administrativni, kulturni i privredni centar.

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име