Borovnica u svom plodu ima malo kalorija, a dosta lekovitih sastojaka. Brojna istraživanja pokazala su da je sok od borovnice savršen lek protiv malokrvnosti, da borovnica usporava proces starenja, poboljšava funkciju vida i krvotok uopšte, zaustavlja početne faze razvoja karcinoma.

Borovnica se koristi u ishrani kao svež plod, sušeno voće, džem, pekmez, sok, kompot, sirup ili čaj, a u nekim krajevima se koristi i kao sastojak za pravljenje vina i rakije. Jedino što im nedostaje posle kuvanja je vitamin C. Sok je najbolji za ispiranje grla, dok marmelada rashlađuje vrelinu upaljenih usta i ždrela. Najbolje je piti čist, zdrav, neprevreo sok od borovnice radi bolje cirkulacije i boljeg opšteg stanja organizma. U istu svrhu može da se napravi i kompot od osušenih zrelih plodova.Pored ploda, koriste se i listovi, za pravljenje čajeva ili obloga.I osušene bobice su lekovite, a suše se u hladu ili u rerni na 40 stepeni.

Borovnice su prijatnog, kiselkasto-slatkog ukusa,pa mogu posluziti kao odličan dodatak sladoledu ili nekom drugom dezertu.
Ovo bobičasto voće pomaže pri sagorevanju masti u organizmu, pa su odlično sredstvo za topljenje masnih naslaga. Takodje,borovnice smanjuju nivo slobodnih radikala koji su povezani sa starenjem.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име