Christian Dior je bio jedan od najpopularnijih modnih dizajnera nakon Drugog svetskog rata čije nasleđe nastavlja i dan danas da utiče na modnu industriju.
Sinopsis
Legendarni francuski dizajner Christian Dior je rođen na severu Francuske 1905 godine. Njegove modne kreacije su 1947 godine iznenadile parišku modnu scenu jer su u prvi plan istakle ženstvenost i glamur. Svojim uspesima je inspirisao i pokrenuo i druge modne kreatore u svetu. Njegove kreacije su podjednako nosile i filmske zvezde i dame iz plemićkih porodica. Njegova modna kuća je i danas jedna od najpoznatijih u svetu. Dior je umro u Montecatini u Italiji 1957 godine. Imao je 52 godine.
Život
Christian Dior je rođen 21 januara 1905 godine u primorskom gradu Granville na severu Francuske. Njegova porodica je bila bogata i bavila se proizvodnjom đubriva. Bio je drugi od petoro dece. Porodica se rano preselila u Pariz gde je Christian proveo svoju mladost. Zanimala ga je umetnost i arhitektura,ali je pod velikim pritiskom svog oca 1925 godine upisao Studije političkih nauka. Želeli su da bude diplomata.
Nakon diplomiranja 1928 godine Dior je otvorio malu umetničku galeriju. Novac mu je pozajmio otac pod uslovom da iznad vrata galerije ne ističe prezime. U njegovoj galeriji su se pojavljivali radovi poznatih umetnika kao što su Georges Braque, Pablo Picasso, Jean Cocteau i Max Jacob. Kada je očeva firma bankrotirala 1931 godine i Christian je morao da zatvori svoju galeriju.
Rani radovi u modi
Nakon zatvaranja  galerije Dior je preživljavao prodajom svojih skica. 1935 dobio je posao da ilustruje magazin Figaro Illustre. Kasnije je radio za modnu kuću Robert Piquet kao asistent dizajna. Kada je počeo rat služio je na jugu Francuske kao oficir u francuskoj vojsci.
Nakon okupacije Francuske 1940 vraća se u Pariz i počinje da radi za modnu kuću Lucien Lelong. Dizajne ove modne kuće su nosile i žene nacista i žene kolaboracionista. U to vreme se Diorova mlađa sestra Catherine pridružila francuskom pokretu otpora.( Ona je zarobljena i poslata u koncentracioni logor. Međutim preživela je i na kraju je 1945 godine oslobođena).
Smrt
Nekoliko meseci nakon pojavljivanja na naslovnoj strani magazina Time, Christian Dior je otputovao na odmor u italijanski grad Montecatini. 23 oktobra 1957 godine je doživeo treći infarkt i umro je u svojoj 52 godini života.
Marcel Boussac je po Diorovo telo poslao svoj privatni avion. Diorovoj sahrani u Parizu je prisustvovalo oko 2500 ljudi uključujući i svo njegovo osoblje i mnoge od njegovih najpoznatijih klijenata. U periodu kada je umro njegova modna kuća je zarađivala preko  20 miliona dolara godišnje.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име