Čokolada ima lošu reputaciju po pitanju zdravlja jer pored mleka sadrži i dosta šećera. Međutim, tamna ili crna čokolada je izuzetno zdrava kako za decu tako i za odrasle i zato je treba redovno koristiti u ishrani. Pogledajte koje su sve zdravstvene prednosti tamne čokolade.
1. Smanjuje loš holesterol
Ukoliko imate problema sa povećanim holesterolom pored zdrave ishrane i vežbi uzimajte i tamnu čokoladu jer je dokazano da smanjuje loš (LDL), a povećava dobar (HDL) holesterol.
2. Snižava krvni pritisak
Naučnici su dokazali da tamna čokolada sadrži polifenole koji povećavaju protok kiseonika kroz arterije, a to znači da nekoliko kockica ove čokolade mogu smanjiti krvni pritisak.
3. Smiruje
Crna čokolada proizvodi serotonin koji omogućava organizmu da se na prirodan način oslobodi stresa i naoruža dobrim osećanjima i pozitivnom energijom.
4. Za zdravo srce
Antioksidansi u tamnoj čokoladi sprečavaju bolesti srca jer poboljšavaju protok krvi i štite arterije od oštećenja. Da biste maksimalno iskoristili antioksidante izaberite crnu čokoladu sa visokim sadržajem kakaoa.
5. Za srećniji život
Grickajte crnu čokoladu i bićete srećniji. Naučnici su dokazali da čokolada povećava nivo hormona endorfina koji proizvodi osećaj sreće u mozgu .
6. Nutricionistički značaj
Tamna čokolada sadrži dosta antioksidanata, zatim kalijuma, bakra, gvožđa, magnezijuma. Zbog svih svojih korisnih sastojaka ova čokolada bi trebalo da bude sastavni deo svakodnevne ishrane.
7. Za mršavljenje
Ukoliko želite da smršate, a imate potrebu za nečim slatkim onda pojedite tamnu čokoladu. Ona sadrži vlakna pa će Vas pre zasititi nego mlečna čokolada. Crna čokolada takođe smanjuje apetit i povećava energiju i što je najvažnije ne goji.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име