Pšenica je jedna od žitarica koja je najzastupljenija u ishrani. Najviše se koristi u vidu brašna. O lekovitim svojstvima pšenice moglo bi se pisati naširoko : jača imunitet, pospešuje rast i razvoj organizma, deluje protiv iscrpljenosti i neraspoloženja, reguliše probavu, leči osip i upalne procese na koži…

Mali broj ljudi zna za pšenične klice. Pšenične klice su osnov za korišćenje pšenice u zdravoj ishrani. Pšenica i njena hranljiva vrednost tada najviše dolaze do izražaja. Pšenične klice su bogate vitaminima E, B i selenom,koji je antioksidans i može pomoći u sprečavanju različitih vrsta raka. Osim toga, pšenične klice sadrže veliku količinu cinka, fosfora i magnezijuma, a svaki od njih ima važnu ulogu u održavanju normalnih funkcija organizma.
Proizvodnja pšeničnih klica je vrlo laka.Nisu potrebni nikakvi posebni uslovi niti hemijska sredstva.Potrebno je samo pratiti rast klica.Oprana, puna zrna potopite u čistoj vodi na tacni ili tanjiru. Zrna moraju biti uvek vlažna, ali ne mokra,tako da je potrebno pratiti da zrna ne ostanu suva.Vreme natapanja pšeničnog zrna je 12 sati, a vreme klijanja od 3 do 4 dana. Nekoliko sati pre upotrebe, proklijala zrna (klice) stavite na sunce radi formiranja hlorofila. Neutrošene klice možete čuvati više dana u frižideru, zatvorene u plastičnoj posudi ili tegli. Ispirajte ih svakog dana hladnom vodom.
Po isteku vremena natapanja, zrna procedite, a vodu nikako ne bacajte već je pijte jer je puna minerala i vitamina. Možete početi sa postepenim unošenjem klica, jednu kašiku dnevno, a zatim povećavati količinu.Pšenične klice možete koristiti kao dodatak jelima ili ih konzumirati između obroka,umesto grickalica.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име