Da li se osećate naduto i teško pogotovo posle obroka ili pre menstrualnog ciklusa? Možda je ta nadutost posledica zadržavanja viška tečnosti u organizmu. Zato je bitno da izbacite vodu iz organizma jer ćete tada lakše regulisati telesnu težinu i celulit.

Dobro ste se najeli i nakon toga imate osećaj kao da ste dobili 10 kilograma viška. Nemoguće je toliko debljanje posled samo jednog obroka,ali je moguće da se osećate tromo i naduto, to je zbog viška tečnosti koja se nakon obroka zadržala u vašem telu i stvara taj neprijatan osećaj težine.
Jedini način da se vratite u formu jeste da izbacite vodu iz organizma. Ali to nije jednostavan proces. Ženama je naročito teško pogotovo tokom menstrualnog ciklusa kada i hormoni polude.nadutost

Voda čini 60 – 70% naših telesnih funkcija. Postoje procesi koji podržavaju njeno izlučivanje ( mokrenje i stolica). Međutim, postoji i hrana koja dovodi do njenog zadržavanja. To su namirnice bogate ugljenim hidratima i natrijumom. Ugljeni hidrati i natrijum se u telu čuvaju za energiju u obliku glikogena. Ove hranjive materije mogu da privlače tečnost koja je prisutna izvan ćelija i da stvaraju osećaj nadutosti ili otoke. Dobro razmislite koliko često jedete prženu hranu sa gomilom natrijuma i posle toga se osećate naduto i teško.
Iako se ova težina vode ili vodena težina može razlikovati od osobe do osobe ipak ona u proseku ide od 2 – 5 kilograma. Ovo su prvi kilogrami koje je potrebno eliminisati prilikom držanja svake dijete.

Zdravije se hranite

 

Smanjenje viška kilograma je dugotrajan proces. Nema dijete koja vam može pomoći da smršate za jedan dan. Međutim, kada je u pitanju izbacivanje viška tečnosti to ide malo lakše. Smatra se da prilikom držanja svake dijete već u prvoj nedelji izbacite višak vode iz organizma. Tada imate osećaj kao da ste najviše smršali. Dobro je što nadimanje i višak tečnosti možete držati pod kontrolom. Kao prvo potrebno je da se zdravije hranite. Unosite zrnaste namirnice kao i voće i povrće koji su bogati vlaknima, vitaminima i mineralima kao što je kalijum koji reguliše funkcionisanje tela i sprečava nakupljanje viška tečnosti. Kalijuma ima dosta u povrću. Ovo je prvi pravi put da se rešite osećaja nadutosti.izbacite vodu iz organizma hranom

Smanjite unos ugljenih hidrata. Kao što smo rekli pržena hrana i brza hrana su pune natrujima i ugljenih hidrata koji dovode do zadržavanja tečnosti i to naročito oko stomaka. I sami znate da kada imate probleme sa varenjem da se ne osećate dobro. Zato eliminišite ono što vam smeta i nadima vas. Nedovoljno elektrolita u telu takođe dovodi do zadržavanja tečnosti.

Ženama se savetuje da uzimaju magnezijum kao dodatak ishrani. Naime tokom prvog dana menstruacije telo zadržava dosta vode. Kasnije se taj proces reguliše i vraća u normalu. Zato je potreban magnezijum jer on smanjuje osećaj nadutosti koju stvaraju hormoni. Poželjno je uzimati oko 200mg magnezijuma tokom menstruacije.

Koje su posledice zadržavanja vode u organizmu

 

-Kada pritisnete kožu prstom ostaje udubljenje u njoj.
-Stalno variranje telesne težine.
-Osećaj nadutosti u predelu stomaka i oko kukova
-Podbulost lica
-Teži oblici su otečene noge, stopala i zglobovi kao i ukočenost zglobova.

Izbacite vodu iz organizma – Budite fizički aktivni

 

Ako dugo sedite zbog posla verovatno ste primetili da su vam uveče noge i članci natekli. Predugo sedenje jeste jedan od razloga zadržavanja tečnosti. Da biste rešili ili izbegli ovaj problem bavite se nakon posla ili vikendom nekom fizičkom aktivnošću. Na primer trčanje, brzo hodanje, plivanje. Ili ako volite timske sportove igrajte košarku ili odbojku. Stručnjaci kažu da se tokom vežbanja voda premešta u mišiće koji jačaju i kojima je potrebna voda da se grade i oporavljaju.
Ako ste u mogućnosti idite u saunu. Sauna nije samo dobar način da se opustite i pobegnete od svakodnevnih problema već i pomaže kod eliminisanja viška tečnosti. Tečnost se veoma efikasno gubi putem znoja.vezbanje

Izbegavajte stresne situacije

 

Stres je reakcija našeg tela na opasnosti ili neku složenu situaciju. Tokom stresa oslobađa se kortizol koji je još poznat i kao hormon stresa. Kortizol povećava zadržavanje tečnosti u organizmu. Pronađite načine da se oslobodite stresa. Postoje tehnike disanja, vežbe, joga i slično.

Obezbedite sebi kvalitetan san

 

Nedostatak sna negativno utiče na naše zdravlje i može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema poput gojaznosti, bolesti srca, visokog krvnog pritiska, dijabetesa. Naučnici su otkrili da loš san utiče na bubrege koji regulišu ravnotežu vode u organizmu. Potrebno je oko 8 sati sna da bi se normalno funkcionisalo u toku dana. Ako se budite umorni onda vam je potrebno više sati spavanja.

Pijte dovoljno vode

 

Mnogi smatraju da ukoliko imate višak tečnosti u organizmu da ne treba piti dosta vode. Međutim ovo nije tačno. Već smo rekli da kada jedete hranu punu natrijumom i solima ,soli pokupe svu vodi iz ćelija i zadrže je. Tako prevare telo da ono misli da nije žedno, ali u stvari jeste. Zato svaki put kada jedete slanu hranu pijte više vode nego inače. U suprotnom ako ne pijete dosta vode telo će zadržati vodu koja se nalazi u njemu da ne bi došlo do dehidratacije. Neke studije su pokazale da ukoliko popijete pola litra vode pre jela ubrzavate proces mršavljenja.pijte vodu