Kako se bliži ispitni rok, većina nas oseti izvesne tegobe koje se kod nekih javljaju izraženije a kod nekih se manje ispoljavaju. U suštini nema imunih i svako na svoj način doživi predispitni stres. Najčešći problemi  su anksioznost, uznemirenost, nesanica, loši snovi, manjak koncentracije.

  1. Anksioznost i uznemirenost

Kada nastupi faza anksioznosti i uznemirenosti, najčešće prokrastinirate, čini vam se da vam se ništa ne radi. Uznemirenost se oseća u stomaku, nesto slično poput one kao prilikom zaljubljenosti.Razlog uznemirenosti leži u činjenici da niste sigurni koliko dobro ste savladali gradivo kao i u neizvesnosti šta vas čeka.

2. Isprekidan san

Nešto akutnija faza od one prethodne. U ovoj fazi dolazi do prekida i lošeg kvaliteta  sna. Neretko, što se datum polaganja ispita bliži, snovi postaju isprekidaniji i najčešće se budite zlovoljni i umorni. Po nekim istraživanjima u ovoj fazi najčešće dolazi do odustajanja od ispita.

3. Košmari

Česta je pojava da uprkos činjenici da je san lošijeg kvaliteta u ovoj fazi se javljaju košmarni sni. Oni ne moraju da budu u direktnoj vezi sa ispitom, u smislu da ćete sanjati profesore ili asistente kako vas jure poput Fredi Krugera, već će na neki izvestan način sada kada ste opterećeni i ranjivi isplivati neki vaš stari strah u vidu košmara.

4.  Stres

Nastaje iz razloga jer se vaš um intenzivno fokusira na predstojeći ispit kao prepreku. Pri tome uzima u vidu činjenicu šta će biti ako ga ne položite. U ovoj fazi često analiziramo sebe u smislu koliko smo dobro pripremili ispit, šta nismo prešli i sl…

  1. Manjak Koncentracije

Kada manjak koncentracije počnete da osećate ne samo dok učite već i u vašim svakodnevnim aktivnostima i dnevnoj rutini, znajte da ste pod uticajem predispitnog stresa.

  1. Gubitak Memorije

Osećate se kao da je neko gumicom obrisao sve što ste znali i naučili. Vaš um je kao prazna sveska, totalna tabula rasa. Zadate sebi da se setite nekog pitanja, formule i otkrijete kako se ničega ne sećate. U ovom slučaju je najbolje da dan pred ispit odmorite totalno od knjige.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име