Pred vama su saveti kako našminkati usne prema njihovom obliku. Pogledajte koji su to različiti tipovi usana i kako ih treba našminkati.

 kako nasminkati usne i tipovi usana
Nijansa karmina kao i način na koji ga nanosite na usne mogu da upotpune vaš izgled ili da ga razbiju. Zato je veoma bitno znati kako našminkati usne, a za to je potrebno relativno i poznavati svoj oblik usana. Naučnici su do sada izdvojili devet oblika usana, mada ljudi česti imaju kombinaciju dva ili tri oblika.

Pogledajte savete i trikove kako našminkati usne u zavisnosti od njihovog oblika tako da istaknete ono što je najlepše na njima.

1.Kako našminkati usne koje su pune

kako nasminkati usne pune
Svako ima svoje viđenje punih usana, mada su one u suštini ravnomerno pune sa svih strana i gore i dole i dobro su definisane.

Ako imate pune usne onda pokušajte da ostvarite jaki kontrasni izgled uz pomoć olovke za usne. Koristite olovku koja je jednu do dve nijanse tamnija od prirodne boje vaših usana da biste malo definisali ivice. Stavite malo hajlajtera na kupidonov luk i tako ćete dobiti jasniji V oblik gornje usne. Radi poboljšanja i isticanja njihove punoće nanesite sjaj ili ulje na sredini usana.

2.Jaka gornja usna

 naglasena gornja usna
Ovaj oblik usana izgleda upravo onako kako i zvuči. Vaša gornja usna je malo punija i ima više volumena u odnosu na donju usnu. Uz pomoć šminke možete stvoriti izgled simetričnih usana. Da biste uravnotežili proporcije usana, na donju usnu nanesite malo tamniju nijansu olovke za usne. Koristite svetlije ili nude nijanse na gornjoj usni da biste umanjili njen volumen. Još jedan koristan alat je bronzer. Nanesite bronzer ispod donje linije usana, a zatim ga nesmetano navlažite da biste donjoj usni dali napućeniji izgled.

3.Kako našminkati usne koje su široke

kako nasminkati usne siroke
Široke usne su obično duže nego što su punije, odnosno protežu se horizontalno i daju vašim usnama izduženiji izgled. Da biste vizuelno široke usne učinili užim potrebno je da napravite neku vrstu isticanja. Na primer koristite svetlije nijanse karmine ili sjaj utapkajte po sredini usana. Tako će središnji deo usana privlačiti pažnju. U suštini šminkeri preporučuju da se fokusirate na kupidonov luk i koristite olovku da biste definisali centar usana. Takođe možete naneti tamnije nijanse ili smele boje na uglovima usana, a svetlije na sredini kako biste skrenuli pažnju prema centru usana.

4.Kako našminkati usne koje su okrugle

 kako nasminkati usne okrugle
Ako su vam gornja i donja usna iste širine sa svih strana onda verovatno imate okrugle usne. Okrugle usne prirodno deluju naduvene sa mekim kupidonovim lukom tako da dodavanjem sjaja na sredini usana možete da naglasite njihovu mekoću. Možete poboljšati kupidonov luk uz pomoć olovke za usne koja je malo tamnija od prirodne boje vaših usana. Takođe, ukoliko želite da vizuelno izdužite usne onda olovkom za usne lagano prevucite spoljne uglove da biste proširili područje, ali nemojte provlačiti previše od svoje prirodne linije usana.

5.Jaka donja usna

 jaka donja usna
Kao što pretpostavljate ovde je donja usna punija u odnosu na gornju.Proces šminkanja je isti kao kod jake gornje usne, samo je sve obrnuto. Da biste uravnotežili ovaj oblik koristite tamniju nijansu olovke na gornjoj usni kako biste joj vizuelno dodali volumen, a nude ili svetliju nijansu na donjoj usni. Ako želite da minimizirate donju usnu nakon što ste naglasili gornju onda uz pomoć korektora isključite područja koja ne želite da vidite.

6.Tanka usta

 tanke usne
Ovaj oblik usana je manje definisan i ima manje volumena. Takođe možete primetiti da tokom starenja nadutost usana počinje da se smanjuje jer vremenom usne gube volumen. Koristite olovku za usne koja je malo tamnija od prirodne boje usana i iscrtajte usne malo preko ivice kako biste im dali potrebnu punoću i volumen. Pazite da ne preterate.Takođe, stavite malo hajlajtera da biste dodali potrebnu punoću.

7.U obliku luka

 u obliku luka
Kao što i samo ime kaže usne u obliku luka imaju izražen kupidonov luk i donja usna je široka i puna i podseća na luk. Ovde možete naglasiti kupidonov luk olovkom za usne i popuniti linije mat ili sjajnim proizvodima za usne po vašem ukusu. Bitno je istaći centar kupidonovog luka i smekšati V oblik tako što ćete razmazati karmin iznad luka.

8.Srcoliki oblik

 u obliku srca
Ovaj oblik usana karakteriše izražen kupidonov luk i oštrija donja usna. Mada ovaj oblik može da varira od osobe do osobe, ali ono što je svima zajedničko jeste da kupidonov luk ima oblik slova V.

Eksperimentišite sa različitim bojama, ali izbegavajte da prekrivate donju usnu da bi ona zadržala svoj prirodan oblik. Ako niste zadovoljni tako izraženim kupidonovim lukom onda ga možete zamutiti olovkom ili ružem i tako mu ublažiti ivice.

9. Okrenute na dole

 okrenute na dole
Okrenute na dole ili spuštene usne imaju blago udubljenje u uglovima. Ovo se obično dešava kada je donja usna malo manja od gornje. Uglovi se ne susreću potpuno i to je ono što čini da izgledaju spušteno.

Trik kod šminkanja je da popunite te uglove, nanesite olovku ili ruž ka spolja i na gore kako biste vizuelno podigli spoljne uglove usana. Koristite olovku koja je malo tamnija od prirodne boje usana ili neku jarku i smelu boju koja će stvoriti senku i vizuelno dati viši oblik donjoj usni.