Predlažemo Vam da pogledate jednostavne savete kako očistiti kamenac iz pegle i samim tim obezbediti brže i kvalitetnije peglanje veša. Ako Vam pegla ne klizi po vešu već zateže i to kada je najjače zagrejana, pritom ostavlja crne fleke po belim košuljama i majicama onda znači da se na njoj nahvatao kamenac i da joj je potrebno dobro čišćenje. Proizvođači preporučuju da se kamenac uklanja na svaka četiri meseca u zavisnosti od toga koliko često koristite peglu. Evo saveta kako očistiti peglu od kamenca. Ovaj posao možete i sami uraditi kod kuće.

Uklanjanje prljavštine i zalepljene tkanine sa ploče

Vrućom peglom snažno pređite preko čiste, ali vlažne pamučne krpe. Ako je ostalo na ploči još malo tkanine ili prljavštine onda napravite smesu od vode i soda bikarbone i time sa ohlađene ploče skinite ostatak prljavštine. Umesto sode bikarbone možete koristiti i pastu za zube da biste uklonili taj ostatak.
U radnjama ili servisima se može naći i vosak za pegle. To je specijalno sredstvo za te namene. Kada je pegla topla pređite voskom preko prljavih mesta više puta. Prljavština će početi da se sliva niz donji deo pegle i tada ubrusom obrišite ploču i mesta gde se slivala prljavština.
Ako nemate vosak koristite običnu kuhinjsku so. Stavite dosta soli na krpu i zatim pređite peglom preko toga. Videćete već na soli kako ostaje zuta boja. Što duže peglate više će prljavštine ostati na soli.kako očistiti kamenac iz pogle

Kako očistiti peglu od kamenca

Ako Vam radna ploča izgleda kao da je zagorela onda nemojte grubo skidati taj sloj jer možete upropastiti ploču. Probajte sledeći trik. Biće Vam potrebna krpa i paracetamol ili aspirin. Uključite peglu u struju na najjače. Ako je pegla sa parom obavezno isključite paru. Uzmite jednu tabletu i trljajte preko prljavih delova. Tableta aspirina je mala i ne može se držati prstima, zato je uhvatite pincetom i trljajte. Tableta paracetamola je veća i njome možete i prstima trljati zagorele delove. Zatim ploču obrišite krpom. Najbolje je dok ovo radite da stavite masku.kako ocistiti peglu pastom za zube

Kako očistiti kamenac iz pegle

Većina pegli na paru ima neki oblik sistema za čišćenje. Ukoliko to nije slučaj sa Vašom peglom onda pokušajte sami da očistite njenu unutrašnjost.
U otvor za paru sipajte podjednako sirće i vodu. Otprilike napunite trećinu rezervoara ovom tečnošću. Uključite peglu u struju na srednju temperaturu i držite je tako oko 5-10 minuta, iznad neke krpe dok svo sirće ne ispari. Zatim u otvor sipajte čistu vodu i ponovo uključite peglu da proključa. Na kraju obrišite ploču i otvore za paru papirnim ubrusom.
Napomena: Prvo proverite uputstvo proizvođača jer neki ne preporučuju upotrebu sirćeta.