Dok se smiruje pandemija izazvana Korona virusom i stvari počinju polako da se vraćaju u normalu, svi se pitamo da li je sigurno ići u teretanu ili na bazen.

Dok su po nalogu vlade teretane privremeno stavile katanac na vrata sada možemo očekivati da se teretane ponovo otvore pa je nužno znati kakve su preporuke.
Navikli smo da se saveti i preporuke mogu menjati iz dana u dan u zavisnosti od pandemije, ali postoji li nekoliko univerzalnih preporuka kojih se možemo uvek pridržavati?

Žestok sat kardio vežbi na koje smo navikli će svakako nakon ove pandemije dobiti neki novi smisao a vežba je bitna za dobro zdravlje ali pod ovim uslovima ispravno je zapitati se da li je potencijalno opasno vežbati u teretani?

Vežba kod kuće
Kada imate mnogo znojavih ljudi koji dodiruju sprave rukama kojima su pre toga brisali nos, čelo, ostale predmete, mogućnost da se prenese virus je velika. Već imamo najave da će ovaj virus ostati sa nama bar još neko vreme, da li je uopšte sigurno vežbati u teretani i izlagati se mogućnosti da nam neko prenese virus?

Starije osobe i sobe koje spadaju u neku od rizičnih grupa svakako moraju odustati od teretane. Zdrave i mlađe osobe se moraju pridržavati socijalne distance i paziti na higijenu.

Evo nekoliko univerzalnih saveta za vežbu u teretani

 

  • Pre upotrebe neke sprave obavezno je dezinfikujte nekim antibakterijskim sredstvom
  • Ne koristite vodom ovlažen peškir za to jer voda nema dezinfekcioni efekat.
  • Držite distancu u odnosu na druge.
  • Pazite na higijenu nakon teretane

 

Da li je bezbedno plivanje u bazenu?

 

Hlor u vodi će najverovatnije ubiti virus tako da se plivanje u bazenu generalno smatra sigurnim. Problem nastaje kad izadjete iz bazena jer se stvari nalaze u ormarićima koje je neko pre vas već koristio. Kada završite sa oblačenjem uzdržite se od dodirivanja nosa, usta i lica dok ne operete ruke sapunom.

Najnovija istraživanja sugerišu da COVID-19 može da preživi na površinama kao što su plastika ili metal čak 3 dana ili čak u vazduhu do pola sata. Ako smo sigurni u hlorisanoj vodi u bazenu onda sigurno više nismo onog trenutka kad iz njega izađemo. Ostaje samo sapun i higijena. I naravno, samodistanciranje.

Da li je plivanje bezbedno

A trčanje? Da li je sigurno?

Da, ali pod uslovom da čitavom stazom ne sretnete baš nikoga. Kada neko ko ima virus kine ili se zakašlje, čestice virusa se hvataju za okolne objekte. Ukoliko ih dotaknemo, pa dodirnemo nos, lice, velika je šansa da se  zarazimo.

Da li je trčanje bezbedno posle Korone

 

 

Odgovor na pitanje da li je sigurno ići u teretanu, plivanje ili trčanje nam očigledno više niko ne može sa sigurnošću dati tako da sve zavisi od nas samih i koliko se pridržavamo osnovnih mera higijene i socijalnog samodistanciranja. Bilo kako bilo, sasvim je sigurno da ništa neće biti kao pre Korone barem dok je ona sa nama.

I to je nešto na šta moramo najpre da se naviknemo.