Kako se rešiti celulita? Večiti problem koji muči mnoge žene tokom cele godine, a naročito leti kada želimo da se skinemo i obučemo kraću odeću. Kraća odeća sama po sebi pokazuje našu kožu, a ako koža liči na pomorandžinu koru onda je zaista vreme da nešto učinimo. Najstroža dijeta nije rešenje, ona može pomoći da smršamo, odnosno oslobodimo se viška masnoće, ali kako se rešiti celulita jer on i tada ostaje.

Šta je celulit

Istraživanja su pokazala da skoro 93% žena u svetu ima ovaj problem ili ga je nekada imala. Ova neprijatna pojava ili deformitet nastaje kada se vremenom toksini i masnoće nagomilavaju ispod kože, vezivno tkivo zato slabi i stvaraju se deformiteti kože koji podsećaju na pomorandžinu koru. Najčešće se javlja na butinama, listovima, zadnjici, stomaku i donjem delu leđa. U poznim godinama se javlja na rukama, pa čak i na vratu. Mogu ga imati i vitke devojke.kako se rešiti celulita

Ima nekoliko faza. U početku je neprimetan na prvi pogled, vidimo ga samo kada prstima stegnemo kožu i to u obliku malih udubljenja ili kvržica. U drugoj fazi masne ćelije stvaraju vidljiva ispupčenja na koži koja je već tada postala opuštenija. Kako dalje napreduje koža sve više gubi elastičnost i potpuno dobija izgled pomorandžine kore.

Kako se rešiti celulita kod kuće prirodnim putem

Ovaj deformitet kože ne možemo u potpunosti eliminisati sami kod kuće, ali postoje određeni načini da ga smanjimo da ne bude toliko vidljiv.

Prestanite sa pušenjem

Pušenje je štetno po zdravlje. Može izazvati mnoge bolesti opasne po život. Takođe smanjuje protok krvnih sudova i slabi kolagen. Zbog toga vezivno tkivo slabi i stvaraju se deformiteti poznati kao pomorandžina kora.

Kako se rešiti celulita – Pijte dosta vode

Hidratacija čitavog organizma je veoma bitna. Pijte dosta vode i jedite voće i povrće koje je bogato vodom kao što su krastavci, paradajz, paprike, celer. Voda daje koži potrebnu svežinu, a vezivno tkivo čini jakim i neprobojnim.kako se rešiti celulita vodom

Naizmenično toplo hladne kupke

Naizmenično toplo hladna voda dovodi do snažnog efekta „pumpanja“ krvnih sudova jer se oni pod uticajem tople vode šire, a hladne skupljaju. Na taj način se poboljšava cirkulacija organizma. Koža reaguje na isti način. Celokupni metabolizam je pojačan pod uticajem hladne vode, kada se koža skuplja i prozvodi više toplote kroz proces koji se zove termogeneza. Možete početi sa toplom ili hladnom vodom 30 sekundi do 2 minute, naizmenično toplo hladne kupke bi trebalo ponoviti po pet puta u gore pomenutom trajanju.

Smanjite unos šećera

Da biste imali lepe, vitke noge bez kvržica u obliku pomorandžine kore trebalo bi da izbegavate hranu i pića koja su bogata šećerom. Dokazano je da višak šećera smanjuje količinu kolagena u telu što dovodi do preranog starenja i propadanja kože.

Kako se rešiti celulita – Budite aktivni

Nedovoljna fizička aktivnost je jedan od glavnih razloga opuštanja i mlitavosti kože. Ako puno vremena u toku dana provodite sedeći ispred računara onda praktikujte da barem nekoliko puta prošetate. Možete raditi i neke vežbe koje Vam odgovaraju. Bitno je samo da budete stalno fizički aktivni. Trčite, brzo hodajte, neka krv stalno cirkuliše. Ubrzajte metabolizam jer se tako sagorevaju masne naslage, gube kalorije i smanjuje celulit.fizicka aktivnost

Pijte kafu

Polifenoli iz kafe i čaja su efikasni u borbi protiv takozvane pomorandžine kore. Birajte kafu bez kofeina jer je možete piti više puta u toku dana i neće vam štetiti.kafa

Jedite pomorandže, limun i grejpfrut

Ovo voće je bitno jer je bogato vitaminom C koji pojačava proizvodnju kolagena i održava vezivna tkiva jakim.

Koristite kreme protiv celulita

Neke kreme su delotvorne ukoliko sadrže prave sastojke. Od koristi mogu biti i neki biljni ekstrakti i dodaci ishrani. Ekstrakt od divljeg kestena, gotu kole, kafa u obliku pilinga kože i obloga, ekstrakt od koleusa, kurkume, zelenog čaja.
Snažno masiranje tokom nanošenja kreme može pomoći u eliminisanju ovog deformiteta kože. Redovne masaže su dobre da se celulit drži pod kontrolom.