Radili ste cele noći, ili ste bili u provodu, gladni ste… Šta će vam prvo pasti na pamet – pica ili salata? Znamo da parče pice zvuči primamljivije, zato što će mozak pod uticajem umora prepoznati brzu hranu kao brzo rešenje za nedostatak energije. Stručnjaci su izdvojili nekoliko prostih pravila koja će pomoći vašem pospanom mozgu da donese pravu odluku.

Planirajte unapred. Studije pokazuju da samokontrola opada sa povećanjem umora. Odluke o ishrani donosite ranije u toku dana. Isplanirajte šta ćete jesti uveče kada budete pospani i umorni. Postarajte se da vas kod kuće čeka zdrav obrok, kako ne biste pali u iskušenje da pojedete nešto usput ili da naručite hranu iz restorana brze hrane.

Napravite strategiju. Recite sebi “Kad god hoću da pojedem brzu hranu, poješću voće”. “Ljudi koji prave detaljne planove o ishrani i unapred paze na noćnu glad imaju mnogo više šansi da isprate svoj dijetalni program”, tvrdi psiholog Hejdi Grant Halvorson.

Uhahnite duboko pre svakog zalogaja. Zvuči prosto i nebitno ali ovo bukvalno pomaže centrima u mozgu zaduženim za prijatne osećaje, da se suoče sa izazovom. Unećete manje hrane.

Proteinska užina. Jedan od razloga zašto vaš mozak traži kalorije i šećere kad je umoran jeste činjenica da mu je potrebna trenutna injekcija energije. Popijte proteinski šejk – dobićete kvalitetniju energiju koja duže traje.

Postavite sebi pravila. “Posle 17h sam vegetarijanac”, “Samo petkom jedem brzu hranu”, “Ne jedem čokoladu”… šta god vam pomaže da se izborite sa žudnjom za lošom hranom. Otpadna hrana je najprimamljivija kad se dvoumimo. Ako imamo pravilo vezano za taj konktretni izbor biće nam lakše da se odlučimo.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име