Kada dođe leto uglavnom razmišljamo o kupaćim kostimima, letnjim haljinama, sandalama, kratkim majicama, naočarima za sunce, a zaboravimo da je i našoj kosi leti potrebna posebna zaštita. Poznato je da preterano izlaganje jakom suncu može da izazove oštećenje ćelija koje ubrzavaju proces starenja i mogu da dovedu do pojave raka kože. Isto tako preterano sunčevo zračenje može da ošteti kosu i to u vidu njenog bledenja, krutosti, suvoće i pucanja.

Kako svetlosni talasi utiču na kosu

Sunčevi svetlosni talasi se prema intenzitetu mogu podeliti na tri kategorije. To su UVA, UVB I UVC talasi. UVA i UVB talasi oštećuju kosu na različite načine od korena do vrhova kose.

UVA – Ultraljubičasto A zračenje
Ovo su snažni sunčevi radioaktivni, dugotrajni  talasi koji mogu da prodru u najdublje, unutrašnje slojeve dlake i da oštete ćelije koje kosi daju snagu i elastičnost. Takođe mogu da poremete pigmente koji stvaraju prirodnu boju kose. Pod uticajem ovog zračenja spoljašnji slojevi kose gore, cvetaju i pucaju. Međutim, UVA zraci mogu da oštete kožu glave i da dovedu do opadanja kose na tim oštećenim mestima.

UVB – Ultraljubičasto B zračenje
Ovo su takođe  srednje jaki i nevidljivi zraci koji mogu da prodru u unutrašnji sloj dlake i da oštete kosu. Takođe oštećuju i krajeve kose, isušuju kosu, a boja počinje prirodno i hemijski da bledi.

UVC – Ultraljubičasto C zračenje
Ovi zraci su najopasniji, ali nas ozonski omotač od njih štiti.

Vrste filtera za zaštitu kose

Postoje dve vrste filtera koje štite kosu od štetnog UVA i UVB zračenja. To su fizički i hemijski filteri.

Najpre izračunajte SPF

SPF je zaštitni faktor koji pokazuje koliko vremenski dugo možete ostati na suncu do pojave prvog crvenila i to bez ikakve zaštite od sunca. Ako Vam posle deset minuta sunčanja bez zaštite koža pocrveni to znači da kada koristite preparat sa zaštitnim faktorom 8 onda će Vam koža pocrveneti nakom 80 minuta sunčanja.

Fizički filteri
Ovi filteri se nalaze na površini dlake i više reflektuju nego što apsorbuju ultraljubičaste zrake. Najčešće korišćeni fizički filteri su titanijum dioksid i cink oksid. Oni odbijaju zračenje svih talasnih dužina uključujući  i infra-crvene talase.

Hemijski filteri
Oni kao sunđer apsorbuju ultraljubičaste zrake i sprečavaju ih da prodru i napadaju kosu. Mogu biti prisutni u gelovima, losionima, kremama i lako se mogu upotrebiti na kosi.

Izbor proizvoda sa zaštitnim filterom

Koji će  proizvodi zaštititi Vašu kosu od UVA i UVB zračenja zavisi od sledećih faktora.

1.    Od vrste preparata koje kosistite za negu kose
Neki preparati koji se nanose direktno na kosu sadrže filtere koji će zaštititi kosu od štetnog sunčevog zračenja. Ostali preparati kao na primer sprejevi se naprskaju oko kose tako da imaju kraće vreme zaštite jer brže ispare.

2.    Od sastojaka sadržanim u preparatima za negu kose
Čitajte etikete i kupujte proizvode koji u sebi imaju zaštitni SPF faktor. Takođe birajte proizvode koji sadrže vitamine A, C i E jer će ono pomoći u zaštiti Vaše kose od sunčevog zračenja.

3.    Koliko Vam je dugo kosa izložena suncu
Preparati koji u sebi sadrže zaštitni faktor i spomenute vitamine će Vam dobro doći tokom svakodnevnog, kratkog izlaganja suncu. Za plažu i dugo izlaganje suncu potražite specijalne preparate koji će Vas na najbolji mogući način zaštititi. Vodite računa o lažnim preparatima kojih ima mnogo. Zato kupujte samo proverene i poznate marke.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име