Slede saveti stručnjaka kako zaustaviti proređivanje kose. Šta ne treba raditi, ako vam se kosa proredi.

 opadanje kose
Kosa počinje da opada zbog uticaja različitih faktora. Od hormonalnih promena kako nakon porođaja tako i nakon ulaska u menopauzu pa sve do uticaja nekih drugih faktora. Iako je ova pojava često samo privremena, veoma je neprijatna i zastrašujuća po žene. Postoji dosta saveta za rešavanje ovog problema od korišćenja raznih šampona, preko adekvatne ishrane pa sve do odlaska lekaru. Međutim, mi vam ovoga puta govorimo o stvarima koje ne bi trebalo raditi da biste zaustavili ovaj proces. Kako zaustaviti proređivanje kose, šta treba izbegavati kod nege i održavanja iste?

1.Kako zaustaviti proređivanje kose – Izbegavajte konstantni stres

kako zaustaviti proredjivanje kose oslobodite se stresa
Smanjite nivo stresa – to je lako reći, ali teško učiniti. Ali kada se stres predugo zadržava u našem organizmu može izazvati velike zdravstvene probleme, između ostalih i opadanje kose. Inače ovaj proces proređivanja vlasi ima i svoj stručni naziv a to je „telogen effluvium“ ili „TE“. Kada se stres kao i kortizol nakuplja u našem telu onda se kao posledica javljaju perut, kosa koja izgleda beživotno, problemi sa spavanjem pa čak i sa varenjem.

Srećom, TE je reverzibilan proces. Što znači da se lako može zaustaviti i preokrenuti što bi bukvalno značilo od proređivanja vlasi ka njihovom ponovnom rastu i obnavljanju. Umesto da sami kupujete preparate, najbolje je da razgovarate sa svojim dermatologom oko poboljšanja zdravlja vaše kose. Takođe, fokusirajte se na sve one aktivnosti koje vam mogu pomoći da se oslobodite stresa. Provodite što više vremena u prirodi i šetnji, radite tehnike pravilnog disanja, vežbe kao i joga takođe mogu biti od pomoći.

2.Kako zaustaviti proređivanje kose – Vodite računa o koži glave

 masiranje temena glave
Koža glave ili skalp je veoma osetljiva. Ako se zanemari ph – ravnoteža se može narušiti i stvoriti velike probleme našim pramenovima. Mrtva koža, višak ulja, nakupljena nečistoća mogu začepiti folikule dlake i samim tim dovesti do upale i gubitka kose.

Srećom, ta nagomilana prljavština na skalpu se jednostavno može ukloniti uz pomoć ručnog, silikonskog masažera za vlasište. Za masiranja temena glave možete koristiti i vrhove prstiju. Na taj način se sprovodi proces detoksikacije koji ima za cilj da očisti vlasište od nečistoće i da u isto vreme stvori zaštitnu barijeru za zadržavanje vlage.

3.Izbegavajte jake hemijske proizvode

prirodni preparati
Ako za pranje koristite šampone pune sulfata, regeneratore sa štetnim silikonima kao i ulja koja sadrže toksine i to u dužem vremenskom periodu može se kao posledica javiti oštećenje, opadanje i proređivanje kose. Parabeni, polietilen glikoli, formaldehidi, triklosan i druge hemijske supstance koje se nalaze u ovakvim proizvodima mogu oštetiti i osušiti vlasište i dovesti do prevelikog opadanja kose.

Umesto toga, razmislite o upotrebi nežnih, biljnih preparata i šampona bez sulfata koji će ojačati vaše vlasište, pa samim tim i pramenove učiniti zdravijim i sjajnijim.

4.Izbegavajte jednostavne frizure koje se svode na vezivanje kose

kako zaustaviti proredjivanje kose ne vezujte je
Jednostavne frizure su možda spas u zadnji čas. Međutim, stalno nošenje zategnutih konjskih repova, pletenica i punđi vuku i čupaju kosu iz korena što je veoma loše po njen kvalitet i gustinu. Stručno se ovaj proces zove „ vučna alopecija“ i može dovesti do lomljenja kose, proređivanja pa čak i pojave ćelavosti. Što je moguće češće pustite da vaša kosa slobodno pada, labavije je vezujte i koristite organske, pamučne trake koje ne čupaju već su nežne prema vašim pramenovima.

5.Loša ishrana

 losa ishrana
Kada je u pitanju zdravlje našeg organizma u celini sve se vrti oko ishrane. Brza hrana za poneti, zaslađeni sokovi, grickalice treba izbegavati. Umesto toga pređite na namirnice bogate vitaminima i hranjivim materijama. Od dodataka ishrani možete koristiti biotin, cink, folnu kiselinu i ostale vitamine i minerale koji pospešuju rast i zdravlje naše kose.

Zdrave navike = Zdrava kosa. Jedite uravnoteženu ishranu i držite stres pod kontrolom. Izbegavajte previše vruće alate za oblikovanje frizure. Redovno tretirajte svoje dlake netoksičnim proizvodima visokih performansi koji mogu prirodno podstaći kosu da bude punija i gušća. Takođe nije dobro mešati više proizvoda istovremeno. Redovno posećujte frizera. Ne farbajte se prečesto. Koristite kvalitetne četke za kosu.

 kako zaustaviti proredjivanje kose zdravim navikama

Ne igrajte se sa svojom kosom, odnosno ne čupajte je i ne pipajte previše. Birajte frizure koje će vašoj prirodno retkoj kosi dati potreban volumen i teksturu, a izbegavajte one zalizane i ravne. Takođe, neka istraživanja su pokazala da čak i gruba posteljina utiče na kvalitet kose. Zato birajte one pamučne i svilene koje pre svega ne izazivaju trenje.