Kako se odlučiti za najbolju tehniku nijansiranja kose, da li su to balayage ili ombre pramenovi? Po čemu se ove dve tehnike razlikuju, a po čemu su slične?

 balayage ili ombre plavi pramenovi
Poslednjih nekoliko godina su balayage i ombre pramenovi najpopularnije tehnike nijansiranja kose koje se podjednako i naizmenično koriste u frizerskim salonima širom sveta.Obe tehnike ne zahtevaju mnogo održavanja što je još jedan od razloga što ih devojke redovno koriste. A da li postoji razlika između njih?

Šta je balejaž kosa?

 balayage ili ombre pramenovi
Reč balejaž je francuskog porekla i na engleskom bi bukvalno značilo „sweep“ ili zamah. Ovaj termin se koristi da bi se opisao način na koji se boja nanosi četkom na kosu tokom procesa farbanja ili izvlačenja pramenova. Balejaž je tehnika farbanja slobodnom rukom pri čemu se farba nanosi na tačno odabrane delove kose. Nanošenje boje počinje oko 5 cm od korena. U početku se farba nanosi u tanjem sloju pa se idući niz sredinu kose ka krajevima postepeno stavlja u gušćem i debljem sloju.

 karamel balayage

Za razliku od tradicionalnog nijansiranja folijom, balejaž pramenovi se fokusiraju na krajeve kose, dok se na sredini veoma suptilno blendaju i mešaju sa osnovnom bojom. Tako da na kraju sve izgleda prirodno, bez oštrih granica kao da je kosa prirodno posvetlila na suncu. Kako kosa raste iz korena ona i dalje izgleda predivno sa suptilnim prelazom između izrastka i obojene kose.

Balejaž nijansiranje se može raditi na bilo kojoj boji kose od svih nijansi plave, crvene i smeđe boje. Što se tiče dužine najlepše izgleda na kosi srednje dužine i na dugoj kosi, ali lepo izgleda i na kratkim frizurama. Kada je nega u pitanju ista je kao i kod svake obojene kose. Koristi se šampon za farbanu kosu, maske i pakovanja s vremena na vreme da bi kosa bila zdrava, sjajna i negovana.

Šta je ombre kosa?

 balayage ili ombre pramenovi
Ombre je takođe francuska reč i znači „zasenčiti“. Predstavlja „dip – dye“ efekat u kome kosa gradijentno prelazi iz tamnije u svetliju nijansu. Razlikuje se od balayage po tome što se ne radi po delovima kose odnosno pramenovima već se kosa deli na dva vodoravna ( horizontalna) dela pre bojenja. Zatim se posvetljivač ili blanš nanosi horizontalno u gušćem sloju i onda se blenda na gore kako bi se ublažila linija prelaza. Dok koren ostaje tamniji kosa polako svetli niz sredinu pa sve do krajeva koji su najsvetliji.

 sombre
Sombre je suptilnija verzija ombre tehnike. Kod sombre nijansiranja je manje izražen kontrast između dve nijanse.

 color melting
Druga varijacija ombre tehnike je „color melting“. Ova tehnika podrazumeva mešanje dve ili tri boje na svakom pramenu tako da sve izgleda kao da se ove boje prirodno tope jedna u drugu. Kod color melting tehnike se možete igrati sa zabavnim bojama kao što su svetlo roze, violet i til koje se predivno stapaju jedna u drugu.

Po čemu se razlikuju balayage ili ombre pramenovi?

 plava ravna balayage ili ombre pramenovi
Glavna razlika je u tome što je balejaž tehnika farbanja, a ombre stil farbanja. Ombre je kada stilista koristi balejaž tehniku da bi stvorio kontrast boja koji počinje najtamnije od korena, stapa se u bogatu srednju nijansu prema sredini i završava sa najsvetlijim delovima na krajevima kose. Drugim rečima da biste postigli ombre potreban vam je balejaž. Dok balejažu ombre nije potreban. Oba rezultata su prilično laka za održavanje jer nanos boje nije striktan već postepen ili u zamahu.

Za koju opciju nijansiranja se treba odlučiti? Balayage ili ombre pramenovi

 nijansiranje
Balejaž izgleda dobro i na dugoj i na kosi srednje dužine. Sa druge strane ombre spaja dve boje tako da najbolje izgleda na kosi koja je dovoljno duga jer se na njoj najbolje vidi taj pun efekat nijansiranja. Takođe zbog jedne procesne boje brže raste od balejaž pa je potrebno češće odlaziti kod frizera. U svakom slučaju odabir tehnike koja je najbolja za vas zavisi od toga kakav izgled želite da postignete. Ponesite fotografije na kojima se vidi kakvo biste nijansiranje želeli da postignete i konsultujte se oko istog sa svojim frizerom.Broj poseta frizerskom salonu u mnogome zavisi i od toga koliko želite da posvetlite svoju prirodnu boju kose.