Jedna čaša vina Vam neće škoditi. Međutim ukoliko popijete više možete ugroziti zdravlje i znatno povećati prisustvo kalorija u organizmu jer su alkoholna pića prepuna kalorija.Vino, pivo, rakija, kokteli, likeri i ostala alkoholna pića su nastala fermentacijom i destilacijom prirodnog skroba i šećera. Alkohol je prepun šećera pa samim tim sadrži puno kalorija. Jedan litar alkohola ima 7 kalorija dok jedan gram ugljenih hidrata sadrži 4 kalorije. To znači da ako u noćnom provodu dosta pijete povećaćete prisustvo kalorija u organizmu, a to nije dobro ukoliko želite da smršate.
Alkohol nema hranjivu vrednost već podstiče organizam da skladišti šećer i masti. Zato se može svrstati u isti rang sa brzom hranom, grickalicama i sirom.
Naš organizam nema biološku potrebu za alkoholom, ali ima potrebu za proteinima, mastima, ugljenim hidratima, vitaminima i mineralima. Bez alkohola se može živeti. Međutim preterano konzumiranje alkoholnih pića može dovesti do ciroze jetre, psihijatrijskih i nervnih poremećaja, raka, socijalnih problema. Preterani alkohol u trudnoći može ugroziti razvoj fetusa. Studije su pokazale da alkohol u malim količinama može da smanji rizik od kardiovaskularnih bolesti. Ipak je više štete nego koristi od alkohola.

Prisustvo kalorija u alkoholu:
1 čaša crnog vina(150ml) ima 82 kalorije
1 čaša belog vina(150ml) ima 105 kalorija
1 čaša port ili pojačanih vina kao što su porto, šeri, madera sadrži 80 kalorija
1 čaša votke i narandže( koktel) ima 163 kalorije
čaša Bloody Mary sadrži 211 kalorija
čaša šampanjca sadrži od 105 do 180 kalorija u zavisnosti od vrste
krigla piva od 330 ml ima između 125 i 200 kalorija
čaša sirćeta sadrži 50 kalorija
martini 80ml ima 128 kalorija
džin od 80ml sadrži 177 kalorija i
viski (40ml) sadrži 100 kalorija.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име