Kos je ostrvo iz grupe Dodekaneza, udaljeno samo 7 km od Turske obale, baš preko puta Bodruma. Ostrvo je vrlo dobro organizovano sa turističkom infrastrukturom i smeštajem po želji svakog pojedinca. Ostrvo Kos je u svetu poznato kao rodni kraj oca savremene medicine – Hipokrata. Njegova zakletva, koja je i njegovo najznačajnije delo predstavlja temelj moderne medicine. Šarm i atrakcije ostrva nisu vidljivi na prvi pogled ali posle nekog vremena posetioci bivaju oduševljeni živopisnim selima, bogatim istorijskim nasleđem i prelepim plažama.

kos hipokratGlavni grad ostrva je Chora u kome je puno parkova sa arheološkim nalazištima. Luka i šetalište daju gradu poseban šarm. Ulica Akti Kondourioti je aktuelna i popularna među turistima, a tu su taverne i prodavnice suvenira itd. Na šetalištu je delfinov trg. U gradu postoji i moderan trgovački centar sa brojnim buticima. Glavni grad je od aerodroma udaljen 29 kilometara.
Plaže na ostrvu su vrlo lepe. Velika većina plaža je peščana a more je kristalno čisto. Neke od najpoznatijih plaža su: Kardamena, Kefalos, Lambi, Marmari, Agios Fokas, Camel, Lambi Milos, Paradise.
Kos pruža puno mogućnosti za aktivan noćni život. Najbolji klubovi i barovi su u ulicama Diakon i Nafklirou, u glavnom gradu. Poznatiji među njima su Heaven, Kalua, Fashion Club. Bioskop na otvorenom, Orpheus, vam je takođe na raspolaganju. Taverne sa grčkom muzikom i mogućnosti da i vas nauče da igrate čuveni sirtaki su atrakcija.
kos ostrvoOstrvo Kos je odlično povezano sa lukom Pirej pored Atine. Vožnja feribotom traje 10-15 sati a karta je oko 40 eura. Tokom leta trajekti idu i iz Soluna. Kos ima i aerodrom, a avioni lete tri puta dnevno iz Atine a karta je 75 eura. Tokom leta naše turističke agencije imaju čarter letove do Kosa iz Beograda. Od aerodroma do grada Kosa može se stići busom za 4 eura i taksijem za 20 eura.
Ostrvo Kos ima blagu klimu tokom cele godine, veliki broj sunčanih sati, prostrane plaže, divno more, mnogobrojne turističke znamenitosti kao i bogat noćni život. Sve to Kos čini jednim od najlepših i najzanimljivijih centara u Grčkoj.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име