Lepote Lefkade teško je opisati, ona se mora doživeti! Raj je za ljubitelje prirode, za avanturiste u potrazi za lepim i pustim plažama.
Ostrvo ima dva veća mesta, glavni grad Lefkadu i luku Nidri. Ostalo su mala mesta, uglavnom ribarska sela. Za mlade najbolje je da smeštaj potraže u okolini glavnog grada.
Lefkada je lep gradić, sa puno kafića, prodavnica, diskoteka i popularnih grčkih taverni. Uveče gradić vrvi od ljudi, najviše je Italijana, Slovenaca i Grka.
Nidri je mali grad koji čini jedna ulica u kojoj je gomila prodavnica i kafića, i deo uz obalu koji gleda na luku Nidri, iz koje kreću brodovi na razna krstarenja.
Vasiliki je mesto na jugu ostrva, iz ovog mesta kreću trajekti za Kefaloniju. Ne može se pohvaliti lepom plažom ali je raj za jedrilice.
Ono zbog čega se sigurno odlazi na Lefkadu su plaže. Najlepše plaže nalaze se na zapadnoj strani ostrva. Divlje, čiste, uglavnom šljunkovite, duge, bez velike gužve. Evo nekih koje treba obići:
– Dessimi beach je plaža kod mesta Geni. Šljunkovita i ima puno prirodne hladovine. Voda je čista, zelenkasto plave boje, na ovoj plaži nema vetra.
– Agiofili beach je kod mesta Vasiliki. Relatino je nedostupna, prvo se kolima ide neasfaltiranim putem, zatim se kola ostavljaju i nastavlja se peške, niz stepenice. Do ove plaže stiže se i morem-brodićem.
– Milos i Agios Ioanis beach se nalaze pored grada Lefkade. Voda je topla i mirna a ponekad duva vetar.
– Pefkulia je jedna od retkih peščanih plaža na ostrvu. Nalazi se na putu za Agios Nikitas. Vrlo lepa plaža, jedino vetar može da pokvari utisak.
– Egremni beach ugledaćete nakon što se spustite niz 350 stepenika. Bez hlada je, voda je malo hladnija, ali ona važi za jednu od najlepših plaža na ostrvu.
porto-katsiki-plazaZvanično najlepša plaža na ostrvu, a i neki kažu i u Grčkoj je Porto Katsiki.
Nakon podnošljivih 100 stepenika videćete plažu koja će vas na prvi pogled zaseniti. Stene koje se naginju na plažu dugo prave prirodnu hladovinu, plavetnilo mora nalik ovom nigde nećete videti. Najbolje vreme za posetu ove plaže je rano ujutru, tada nema gužve i doživećete je na pravi način.
Aranžman za Lefkadu možete naći od 150 evra pa nagore. Ako putujete autobusom ili kolima, računajte na oko 1000 kilometara vožnje. Ako se opredelite za avion, let će vam trajati oko sat vremena.
Uživajte u “Jonsko plavom” moru!

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име