Iako se već dugo zna da su veoma zdravi, orasi su proglašeni superhranom nakon studije koja je pokazala da samo sedam oraha na dan pruža zaštitu od srčanih oboljenja. Pored činjenice da sadrže najviše antioksidanasa, sadrže i zdrava vlakna, proteine, minerale i vitamine. Kad je u pitanju hrana koja je zdrava za srce, orasi spadaju medju prve tri preporučene namirnice. Istraživanja pokazuju da redovno uzimanje oraha može smanjiti rizik od srčanih bolesti, nekih obilka raka i dijabetesa tipa 2.

Na Univerzitetu Scranton u Pensilvaniji urađena je analiza sadržaja antioksidanasa nekoliko vrsta orašastih plodova (orasi, kikiriki, pistaći, lešnici, brazilski orah, indijski orah…). Kako tvrdi voditelj studije Dr. Džo Vinston, šaka oraha sadrži skoro dvostruko više antioksidanasa nego ista količina bilo kojeg drugog orašastog ploda. Na žalost ljudi ne jedu ovaj plod u dovoljnim količinama. Ne samo da sadrže više antioksidanasa već su superiorniji i po jačini. Naučnici tvrde da je moć oraha upravo u tome što se unose termički neobrađeni (sveži). Pečenjem i prženjem orašastih plodova se smanjuju svojstva antioksidanasa.

Mnogi izbegavaju orahe zbog uverenja da su masni i da goje. Nasuprot ovom uverenju orasi sadrže zdrave polinezasićene i mononezasićene masti koje ne začepljuju krvne sudove. Ako jedete orahe, nećete se udebljati, naprotiv, možete smršati zato što oni stvaraju osećaj zasićenosti.

„Sedam oraha na dan je idealna količina kako bismo dobili maksimalnu korist od njih“, tvrde naučnici.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име