Naučno je dokazano da lice otkriva bolesti i ukazuje nam na neke kako loše životne navike( pušenje, konzumiranje previše alkohola ili nezdrave hrane) tako i postojeće ili moguće probleme sa zdravljem.
Da lice otkriva bolesti zna se odavnina, a najviše su se ovim bavile tradicionalna kineska medicina i ajurvedska praksa akupresure. Ova praksa podrazumeva pritiskanje određenih tačaka koje se nalaze na stopalima, licu i rukama. Na taj način se pokreće energija za lečenje drugih organa. Radi se o energetskim meridijanima koji se pokreću gore – dole po našem telu, slično venama i arterijama. Duž ovih energetskih meridijana nalaze se tačke koje kada se stimulišu šalju energiju za lečenje određenih organa u organizmu.
Naučnici su proučavali zdravlje ljudi na osnovu simetrije lica, boje kože, kvaliteta kože, izgleda nosa, usana, očiju. Pogledajte do kakvih su saznanja došli.

Lice otkriva bolesti – Boja kože

Crvenilo – ukoliko ste predhodne noći preterali sa pićem ujutru vam lice može biti crveno ili ružičasto. Crvenilo se može javiti i kao odgovor na alergijske reakcije.
Pegavost – pojava pega i drugih fleka na koži mogu ukazivati na pojavu rozacee ili neke upale.
Bledilo – ako osoba naglo prebledi može se iznenada onesvestiti zbog smanjenog protoka krvi u predelu glave.
Zelenkasta boja – obično je znak mučnine i mogućeg povraćanja usled trovanja hranom ili alkoholom.
Žuta boja – žuta boja kože može ukazivati na pojavu žutice, bolesti jetre, pankreasa ili žučne kese. Takođe, boja može postati žućkasta usled prevelikog konzumiranja žute ili narandžaste hrane koje sadrže karotenoide poput šargarepe ili paradajza.fleke na licu

Kvalitet kože

Suva koža – znak da je koži potrebna bolja hidratacija.
Ljuštenje kože – Koža prirodno gubi gornji sloj. Međutim, ako se stalno ljušti onda joj je potreban piling odnosno nežno trljanje suvom krpom i nanošenje jače hidratantne kreme nego obično. Nekoliko kapi kokosovog, maslinastog i ricinusovog ulja može pomoći da se koža manje suši i ljušti.
Akne– akne nastaju kao reakcija na začepljene pore.
Duboke bore – bore su uobičajeni deo procesa starenja organizma. Međutim, duboki nabori mogu nastati i zbog upotrebe jastuka koji vam ne odgovara dok spavate.crvenilo

Otečeni kapci

Uzroci mogu biti različiti. Ako je oko došlo u dodir sa kremom ili je bilo izloženo promaji, najverovatnije je reč o upali vežnjače.Alergijska reakcija takođe dolazi u obzir, a ako ni to nije u pitanju, možda je razlog poremećaj limfotoka.Ako ne pomažu ni specijalne kreme za oči niti oblozi i ako su vam donji kapci redovno otečeni, treba da pregledate bubrege. Nasuprot tome, naglašeno i dugotrajno oticanje gornjih kapaka može biti znak slabog srca.

Lice otkriva bolesti – Crven ili plavičast nos

Crvenilo i plavkastocrven vrh nosa mogu biti znak nadimanja, grčeva u stomaku i proliva. Savet: Izbegavajte sirovu i ljutu hranu. Ako imate gore spomenute tegobe delotvorni su biljni lekovi nana, anis i komorač.lice otkriva bolesti moguci simptomi

Ispucali uglovi usana

Potrebno je da jedete više mesa, ribe, mlečnih proizvoda i namirnice od integralnog brašna. Ove namirnice su bogate vitaminom B2, koji vam očigledno nedostaje.

Lice otkriva bolesti – Žućkaste beonjače

Da li imate probleme sa žuči? To bi moglo da bude objašnjenje za žućkaste beonjače.Ako vam je i ten žućkast, možda je u pitanju neki poremećaj jetre. Da biste eliminisali mogućnost upale, takozvani hepatitis, obratite se lekaru.

Sitne bore ispod očiju

Koža ispod očiju se brzo isušuje i na njoj se stvaraju bore od mimike, koje nisu razlog za brigu i mogu da se ublaže uz pomoć hidratantnih krema. Naglašene bore u ovoj zoni su, međutim, znak da jetra i bešika moraju da se naprežu da bi izbacile štetne materije iz organizma.Jedite što više povrća, voća i pijte dosta tečnosti.