Ukoliko ste već počeli da planirate letovanje, a u domaćim turističkim agencijama ne nalazite odgovarajućce ponude za destinacije koje biste želeli da posetite ili više volite da planirate sami svoje aranžmane, spas za svoj budžet ćete naći u Low Cost avio kompanijama. Evo nekoliko predloga i saveta prilikom bukiranja letova.

Lista avio kompanija koje posluju u Srbiji nije dugačka ali izbor definitivno postoji : Fly Niki, Germanwings, Norwegian Air Shuttle, Wind Jet,Wizz Air.

Niskotarifne avio kompanije postaju sve popularnije poslednjih godina u svetu. Ideja je da  letovi budu dostupni svima i da se obezbedi siguran i brz transport. Niža cena leta ne znači i manju sigurnost u avionu. Ušteda se ostvaruje smanjenjem luksuza u avionu, smanjenjem radne snage (kupovina karata i bukiranje se vrši uglavnom preko interneta), prevoznici koriste manje aerodrome, itd.

Kao što smo već napomenuli kupovina karata se vrši isključivo preko inerneta, tako da će vam biti potrebna kreditna ili platna kartica koja funkcioniše na internetu (VISA, Maestro, American Express…). Potrvdu o kupovini obično dobijete na e-mail adresu koju predhodno unesete prilikom registracije na sajtu određene aviokompanije i uglavnom se od vas zahteva da je odštampate i imate sa sobom prilikom preuzimanja karata na aerodromu ili u poslovnici prevoznika.

Bitno je da obratite pažnju na Opšte Uslove Putovanja. To je dokument koji se nalazi na sajtu svake kompanije i nije loše da ovo pročitate zbog lične sigurnosti.

Dobro proverite sve što piše prilikom bukiranja ili kupovine karata.

  1. Da li je prtljag uključen u cenu i ako jeste, do koje težine? (prekoračenje težine prtljaga se doplaćuje)
  2. Da li su aerodromske i ostale takse uključene u cenu?
  3. Kolika je provizija za plaćanje odredjenom karticom? (provizije se razlikuju od kartice do kartice i mogu da idu i do 25€).

Sve što vam nije jasno ili ne možete pronaći na sajtu jednostavno pitajte. Pošaljite e-mail ili jednostavno pozovite i informišite se o detaljima.

Još jedna bitna stvar o kojoj bi bilo dobro da povedete računa su popusti i promocije. Većina niskotarifnih aviokompanija daje popuste za odredjene datume, za raniju kupovinu karata (nekoliko meseci unapred), kao i za kupovinu više karata.

Ukoliko ne nađete željeni let u kompanijama koje lete iz Srbije, potražite avio kompanije koje lete iz Bugarske, Madjarske i Rumunije. Često se dešava da su cene letova niže a cena puta do tamo je zanemarljiva kada uzmete u obzir cenu redovnog leta regularnih aviokompanija..

Srećan put!

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име