Obzirom na visok sadržaj vode (čak 92%),  mali broj kalorija (jedna činija lubenice sadrži oko 50 kalorija) i bogatstvo u hranljivim sastojcima ovo voće je kao stvoreno za uzivanje bez  poznate griže savesti! Kao i većina drugih voćki veoma je bogata vitaminom C. Sadrži veliku količinu beta-karotena i bogata je likopenom. Ima blagi diuretički efekat i deluje antihipertenzivno.

Kao što je pokazano u mnogim studijama, unos velikih količina vitamina C i beta karotena smanjuje rizik od srčanih bolesti, redukuje broj astmatičnih napada, smanjuje rizik od nastajanja karcinoma kolona, i ublažava simptome osteoartritisa i reumatoidnog artritisa.

Lubenica je voće koje obiluje likopenom. Likopen se inače, u većim količinama, nalazi u paradajzu, i organizam ga naročito dobro koristi iz termički obrađenog paradajza (paradajz sos npr.). Po prisustvu likopena, uz lubenicu i paradajz, izdvaja se i mango. Likopen je puno proučavan zbog njegovog velikog antikancerogenog potencijala, pa je utvrđeno da on deluje protektivno kod nastanka karcinoma prostate, dojke, endometrijuma, pluća i  kolorektuma.

Likopen iz voća (lubenica, mango, papaja, crveni grejp, kajsija…) u kombinaciji sa zelenim čajem naročito dobro deluje u prevenciji karcinoma prostate.

Lubenica je, takođe, i dobar izvor vitamina B grupe(B6 i B1), kao i magnezijuma i kalijuma.

Verovatno su vam kao detetu govorili da će vam šargarepa pomoći da bolje vidite i da je ona najbolja za vaše oči. To svakako stoji, ali mnogobrojnim studijama je pokazano da 3 porcije voća u toku dana u mnogome smanjuju rizik od oboljenja oka. Možda 3 porcije zvuči previše, ali ako u toplim letnjim danima pojedete krišku lubenice više puta na dan, priznaćete to može samo da prija.

Za najbolje letnje osveženje – stavite u blender veliko parče lubenice, dodajte kašiku meda i šoljicu soka od limuna. U sve to dodajte sodu, ili samo puno leda i ukrasite listom nane.

Uzivajte!

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име