Arhipelag Maldiva sastoji se od 1190 malih koralnih ostrva koja su grupisana u 26 atola. Neka ostvrva su ravna i peščana, dok su druga prava tropska, sa veoma bujnom vegetacijom, okružena koralnim grebenima, tirkiznim lagunama i bogatim podvodnim svetom i belim peščanim plažama, po kojima su u svetu poznata.
Ostrva koja se koriste u turističke svrhe, imaju uglavnom jedan hotel koji predstavlja svet za sebe. Na svakom od njih dobija se utisak da ste na ostrvu Robinzona Krusoa. Glavni i najveći grad je Male. Avioni sleću tu, a dalje do izabranog hotela (ostrva) nastavljate brodom,čamcem, hidro gliserom…Maldivi su prava destinacija za realizaciju individualnih putovanja. Na ova ostrva idete kada želite da pobegnete od gradske vreve i masovnog turizma, kada sebi i dragim osobama želite da organizujete jedinstvano putovanje, na kome će sve biti podređeno odmoru i opuštanju uz sunce i more.
maldivi ostrvoMaldivi imaju tropsku klimu. Imaju dva monsuna, jugozapadni koji duva od maja do oktobra i severoistočni od novembra do aprila. Prosečne temperature su oko 25 stepeni. Najbolje vreme za putovanje na Maldive je od decembra do marta, kada je klima pod uticajem suvog severoistočnog monsuna.
Što se hrane tiče, na Maldivima nećete moći da zaobiđete kokos, banane i mango. Svakodnevno se koriste u ishrani u velikim količinama. Specijalitet je crveni jastog i tunjevina. Stanovnici maldiva ne jedu puno mesa, nacionalni specijalitet je pirinač sa karijem. Alkohol je na maldivima zabranjen, naćićete ga samo na hotelskim ostrvima.
Plaza na MaldivimaNa Maldivima ne biste smeli nikoga da pomazite po glavi, a pogotovo ne decu, jer, kako oni veruju, tu se nalazi duša koju ne treba dirati. Sa druge strane noge su prezrene, zato što važe za nečiste. Pazite kada sedite da đonovi i tabani nikada ne budu vidljivi.
Ruke perite često, vodom i sapunom. Pijte isključivo flaširanu vodu ili prokuvanu. Led u osvežavajućim napitcima izbegavajte. Uzimajte lekove protiv malarije pre, u toku, i nakon odmora. Ne dodirujete životinje, naročito majmune, pse i mačke kako bi izbegli ujede i ozbiljne bolesti. Održajate stopala čistim i suvim, i nigde ne idite bosi, čak ni po plaži.
Kupanje u toplesu je strogo zabranjeno, kazna je 1000 dolara.
Maldivi su jako ugroženi zbog globalnog zagrevanja. Ukoliko nivo mora makar malo naraste, nestaće. Od skoro 1200 ostrva, nijedno nema nadmorsku visunu veću od 2 metra.
Požurite, priuštite sebi delić raja koji Maldivi pružaju. Neki kažu da su oni generalna proba raja… Proverite!

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име