Iz Beograda, za dva i po sata Jatovim letom, stižete na Maltu – ostrvo slavnih vitezova reda Jovanovaca. U srcu Mediterana, na raskršću Evrope i Afrike nalazi se ova ostrvska zemlja koja se sastoji od tri velika ostrva: Malte, Goza i Komina.

stari grad maltaMalta ima bogatu istoriju. Ovim teritorijama su vladali Feničani, Grci, Kartaginjani, Rimljani, Francuzi, Englezi.. Država stiče nezavisnost tek 1964. godine ali je još uvek deo Britanskog komonvelta. Veliki uticaj Engleske vidljiv je u tome što stanovnici Malte u velikom broju prate engleski fudbal (ali i italijanski), voze levom stranom i autobusi gradskog prevoza su slični engleskim autobusima od pre par decenija.

Malteška kuhinja predstavlja spoj tradicionalnih kuhinja mnogih naroda koji su živeli na ovim prostorima. Ima mnogo restorana koji nude tradicionalnu kuhinju i hrana se bazira uglavnom na sezonskim sastojcima. Tradicija da se sredom i petkom jede riba ostala je i danas ali uglavnom kod starije populacije. Obavezno probajte Pastici, čuveni malteški delikates.

Ostrvo-grad, sa romantičnom prošlošću malteških vitezova na kome ćete pored uzbudljive prošlosti naći i uzbudljivu sadašnjost, u provodu, mnogobrojnim kafićima i diskotekama. Smeštaj na Malti je dobar. U ponudi turističkih agencija ćete naći hotele u Valeti (glavnom gradu), Silemi, St.Julians-u, Pacevill-u (centar noćnog provoda).

plava laguna maltaZa sedmodnevni odmor na Malti, naravno sa avionskim prevozom, izdvojićete oko 500 evra. Malta ima dobre vode za ronjenje, sa vidljivošću oko 30 metara, toplom vodom i predivnim podvodnim prizorima. Cela Malta je u plažama. Najviše je kamenih, ali ima i prelepih peščanih. Lepe peščane plaže su Golden Bay, Meliha, i do njih se ide autobusom. Jedna od najpopularnijih plaža je zaliv Gejn Tufija (Ghen Tuffieha) ali lepotom ne zaostaje ni Paradise Bay, koja je kako joj i ime kaže zaista „rajska“.Prosečne temperature vazduha u toku jula i avgusta su oko 30 stepeni. Tržni centri su lepo uređeni i u njima ćete naći sve ali po višim cenama od onih na koje smo navikli. Ulicu Republike preporučujemo za dobar šoping. Pijace takođe privlače veliki broj turista i vredi obići neku od njih.

Ovo malo ostrvo-država je definitivno naša preporuka.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име