Marama u kosi je vanvremenski način da osvežite svoj izgled ovog leta pogotovo ako niste zadovoljni svojom trenutnom frizurom. Slede saveti i ideje kako je možete nositi sa stilom ove sezone.

 marama u kosi
Onih dana kada niste zadovoljni izgledom svoje kose ili jednostavno želite da je ukrotite i date joj neku novu dimenziju onda stavite maramu. Marama u kosi je postala veliki hit u svetu pa i kod nas. Ona se oduvek nosila, ali sada su ideje za nošenje marame u kosi veoma inspirativne i kreativne tako da im se ne može odoleti. Zato ih slobodno isprobajte i pronađite stil koji vama odgovara.

Posebna prednost ovog dodatka je njegova svestranost. Postoji mnogo različitih izgleda koje možete postići sa jednom istom maramom i to od najjednostavnijih do veoma komplikovanih načina. Marama u kosi, odnosno vrsta koju ćete odabrati zavisi od vaših potreba, ali postoji nekoliko ključnih faktora koje treba imati u vidu prilikom odabira marame.

Postoje dva oblika marama, a to su kvadratne i pravougaone. Najlakše je, na svim frizurama, rukovati sa kvadratnim oblikom. Pravougaone ili duguljaste marame nisu toliko višenamenske, ali imaju druge prednosti. One su dobar izbor ako želite da vam višak tkanine visi niz kosu ili ako poželite da pokrijete celu glavu i napravite turban.

Kada je u pitanju materijal pamuk je najpraktičniji i najsigurniji. Svilena ili satenska marama u kosi estetski izgleda veoma lepo, ali ima tendenciju da sklizne što može biti pomalo neugodno. Međutim, svila i saten su najbolji izbor za kosu jer je ne oštećuju za razliku od drugih materijala koji crpe vlagu iz vaše kose, ostavljajući vaše dlake suvim i krhkim.

Naka vam marama u kosi bude omiljeni modni detalj ovog leta koji će vam pomoći da pokažete svoju kreativnost i jedinstveni stil odevanja. Slede saveti i ideje kako je možete nositi ove sezone.

1.Za vezivanje repa

 vezivanje repa
Marama u kosi se može na najjednostavniji i najlakši način nositi kao traka za vezivanje konjskog repa. Za ovaj stil možete koristiti bilo koji oblik i veličinu marame. Ako je marama svilena i plašite se da će skliznuti onda je provucite kroz gumicu i tada ne može spasti.

2.Marama u kosi kao rajf

 marama u kosi kao rajf
Marama u kosi se može nositi i umesto rajfa, samo je potrebno da je na adekvatan način savijete. Ako je kvadratnog oblika onda je prvo savijte na pola, a zatim krenite da je umotavate od spoljnih, otvorenih uglova ka unutra. Ako je pravougaonog oblika onda je samo umotajte. Na kraju je stavite oko glave kao rajf i vežite krajeve ili na vrhu glave ili ispod kose na potiljku. Ne postoji neko striktno pravilo kako je možete umotati, možete pronaći i neki svoj stil kako nositi maramu u kosi umesto rajfa.

3.Bandanna marama u kosi

 bandana marama u kosi
Ako niste stigli da operete kosi jedno dva do tri dana ili nemate vremena da je dodatno sređujete onda je ulepšajte i dajte joj novu dimenziju bandana maramom. Jednostavno presavijte kvadratnu maramu na pola po dijagonali, a zatim vežite dva suprotna kraja ispod kose, a treći ugao pustite da slobodno vijori. Bandana lepo izgleda i na dugoj i na kratkoj kosi.

4.Bandanna kapa

bandanna kapa
Ovaj stil se jednostavno postiže kao i kod bandanna stila. Savijanje marame je isto samo što se krajevi ne vezuju na potiljku ispod kose već pozadi gde je treći ugao. Caka je u tome da se slobodan kraj provuče ispod vezanih da bi se dobio oblik kape.

5.Babuška stil

 babuska marama u kosi
Ovo je omiljen način vezivanja marame kod istočnoevropskih tojest ruskih baka, ali i naših baka. Modne blogerke obožavaju ovaj stil i sve češće ga nose. Babuška pokriva veći deo glave i jednostavno se postiže. Bez obzira da li ste stacionirani u jednom mestu ili ste stalno u pokretu babuška se neće pomeriti niti spasti. Dovoljno je da maramu presavijete na pola po dijagonali i krajeve vežete ispod brade.

6.Grace Kelly marama u kosi

Grace Kelly marama u kosi
Ovaj stil je još poznat kao retro babuška ili babuška br.2. Bio je omiljen kod starih holivudskih diva koje su volele da se voze kabrioletom po morskim obalama i da pritom nose maramu u kosi. Marama im je bila odlična zaštita od kiše, vetra, ali je i stilski bila veoma efektna. Potrebna vam je malo veća marama nego kod babuške i samo još jedan korak, a to je umesto da vežete krajeve marame ispod brade vi ih obmotajte oko vrata i pozadi na potiljku vežite.

7.Obrnuta bandanna

 obrnuta bandanna
Marama u kosi se može nositi na bezbroj načina, možete osmisliti i neki svoj stil. Ovo je jedan od omiljenih stilova kod poznatih dama i modnih blogerki. Jednostavno se pravi. Maramu presavijete na pola, a zatim krajeve vežite na čelu, tako da onaj veći deo marame bude ispod kose odnosno oko potiljka. Možete se igrati sa krajevima i vezati ih u čvor, mašnu ili zategnuti jednom ili dva puta i pustiti da vise kao pramenovi kose. Ovaj stil je još poznat i kao domacica stil pogotovo ako izaberete neku kariranu maramu.

8.Marama u pletenici

 marama u pletenici
Ovo je prelepi romantičan i boemski stil koji se može na više načina izvesti. Najlakše je da prvo zavežete rep i da provučete maramu i da je zatim uplićete zajedno sa pramenovima kose.

9.Niska punđa marama u kosi

 niska pundja
Ovde dobro funkcioniše duža marama. Najpre je potrebno napraviti nisku punđu, a zatim maramu počnite da vezujete kao kod babuške stim što bi ona trebalo da prekrije i glavu i punđu i da pritom dobije oblik niske punđe.

10.Turban

 turban
Ovo je jedan od najpoznatijih načina nošenja marame u kosi. Turban je idealno rešenje kada niste zadovoljni svojom frizurom jer on prekriva celu vašu kosu. Mada ima i manjih turbana kada se vidi vaša kosa. Za turban je najbolje izabrati neku lepu maramu sa specifičnom šarom koja čak može i da se slaže sa vašom odećom. Najjednostavnije se vežba pravljenje turbana uz pomoć peškira kada vam je kosa mokra.