Domaća maska za lice bi trebalo da se pravi jednostavno sa sastojcima koje svi imamo kod kuće. Međutim, mnogi od tih sastojaka mogu da iritiraju kožu, naročito kada je najosetljivija i podložna alergijama, a to se najčešće dešava tokom prelaznih godišnjih doba, odnosno proleća i jeseni. Koja maska za lice ne iritira kožu?

Za negu lica se često koristi limun. Limun je jako, kiselo voće koje može da iritira kožu, da izazove opekotine i preosetljivost na sunčeve zrake. Kafa i šećer se takođe ne preporučuju jer su grubog sastava i mogu da dovedu do pucanja kapilara na koži, odnosno pojavu crvenih linijica. Takođe, suše lice pa je ono podložnije iritacijama i upalama.

Na sreću, postoje dva sastojka u domaćinstvu koja su bezbedna za sve tipove kože i za koje je dokazano da ne štete koži. To su ovsena kaša i med. Kombinacija ovih namirnica umiruje osetljivu kožu, ali je i hidrira. Postoji i super, jednostavna maska koja se pravi od ovih sastojaka.
Potrebni sastojci su med, ovsene pahuljice i voda.

  • ½ šolje ovsenih pahuljica
  • 1 šolja vode
  • 1 kašika meda

Sve sastojke pomešajte u nekoj šerpici koju možete zatim staviti na šporet i kuvati na tihoj vatri, baš kao kada se pravi kaša. Kada dobijete kašastu smesu, ostavite je da se ohladi pa je tek onda nanosite na čisto lice i vrat. Nanosite je laganim pokretima prstiju odozdo na gore. Držite je oko 15 minuta, a zatim isperite mlakom vodom.maska za lice

Ova smesa je takođe zdrava, zato ovakvu kašu možete napraviti za doručak. 100 grama ovsene kaše sadrži oko 50 kalorija. Ovsena kaša je puna hranjivih sastojaka i čisti naš organizam i spolja i iznutra. Poznato je da se redovno koristi u dijetama pogotovo kada želite da postignete ravan stomak.
Ovsena kaša se ne zadržava u crevima već se lako vari, ne opterećuje želudac i samim tim ne izaziva nadutost i gasove. Ukoliko se redovno koristi za ishranu ona će ubrzati metabolizam i dovesti do gubitka kilograma naročito u predelu struka. Kada je organizam zdrav iznutra onda se to odražava i na naš spoljni izgled, odnosno zdravu kožu i kosu.
Zato slobodno koristite ovsenu kašu u kombinaciji sa medom za pravljenje ove zdrave i hranjive maske za lice koja će lice fino očistiti, hidrirati i pripremiti ga za dolazeće leto.