Da biste zdravo mršavili i doveli svoju liniju do savršenstva nije dovoljno samo držati dijetu i vežbati već je isto tako važno stalno vršiti detoksikaciju organizma kako biste ga očistili od lošeg holesterola i drugih toksina.Upravo zbog toga nutricionisti širom sveta ukazuju na značaj upotrebe raznih vrsta biljnih čajeva za mršavljenje.  Mnogi od ovih čajeva u isto vreme regulišu kako težinu tako i nivo šećera u krvi što je veoma bitno za dijabetičare. Među velikom ponudom različitih biljnih čajeva izdvojila su se pet koja su po mušljenju stručnjaka najefikasnija za kontrolu telesne težine i dijabetesa tipa 2. Pogledajte o kojim je čajevima reč.
1. Zeleni čaj
Zeleni čaj se smatra najboljim biljnim čajem za mršavljenje jer veoma brzo stimuliše sagorevanje masnih naslaga i to naročito oko stomaka. Zeleni čaj treba popiti sat vremene pre obroka ili fizičke aktivnosti jer tada najbrže deluje. Za najbolje rezultate treba ga piti 2 do 3 puta dnevno. Zeleni čaj pored toga što ubrzava metabolizam i stimuliše sagorevanje masti sprečava i  razvoj malignih oboljenja, srčanih oboljenja,reguliše nivo holesterola i šećera u krvi, ali se koristi i za tretiranje raznih virusnih oboljenja.  Istraživanja su pokazala da antioksidanti prisutni u ovom čaju se bore protiv slobodnih radikala i time pomažu u borbi protiv starenja. Zahvaljujući prisustvu teofilina zeleni čaj opušta bronhije i zato se koristi u lečenju astme i bronhitisa. Izbegavajte zeleni čaj ako ste anemični jer smanjuje usvajanje gvožđa.
2. Oolong čaj
Kinezi najbolje znaju zašto je za zdravlje organizma potrebno redovno piti oolong čaj. Poznat kao „ Crni zmaj“  oolong čaj podseća na zeleni čaj, pritom je lagan i sa cvetnim ukusom. Sadrži dosta kotehina koji pomažu u eliminisanju masnih naslaga oko stomaka i na butinama. Ovaj čaj je najbolje piti 15 minuta pre obroka i to dva puta dnevno.

3. Osvežavajući čaj od nane
Čaj od nane pored toga što umiruje i osvežava je i veoma lekovit.  Ovaj čaj u sebi sadrži određene arome koje suzbijaju apetit i potrebu za hranom.  Zato se ubraja u efikasne biljne čajeve za mršavljenje. Čaj od nane ublažava stomačne tegobe, ali i jača imuni sistem i pomaže u borbi protiv groznice, prehlade i kašlja. Možete ga slobodno piti i više puta dnevno.
4. Beli čaj
Beli čaj se smatra najzdravijim biljnim čajem za mršavljenje jer u startu zaustavlja formiranje masnih naslaga u našem organizmu. Beli čaj prolazi kroz vrlo malu obradu i suši se na prirodnoj svetlosti tako da sadrži više antioksidanata od zelenog čaja. Poznat je po svetloj boji i slatkastom ukusu i sadrži veoma malo kofeina u odnosu na druge sorte čajeva. Sadrži aminokiselinu teanin koja opušta telo, zatim ubrzava metabolizam, reguliše nivo holesterola i šećera u krvi i štiti od virusa i bakterija. Smatra se da tri šoljice beloj čaja dnevno sprečavaju pojavu infarkta. Takođe šolja belog čaja pre jela smanjuje apetit.
5. Rooibos čaj
Rooibos čaj dolazi od crvenog grma koji je poreklom iz Afrike. Poslednjih godina je postao izuzetno popularan zbog svojih lekovitih svojstava, ali i kao čaj za mršavljenje jer potiskuje želju za hranom i slatkišima i zato ga treba piti u toku dana umesto vode. Koristi se takođe za lečenje alergije na hranu, ali i kod astme, ekcema i kožnih osipa. Reguliše nivo holesterola i šećera u krvi i zato se preporučuje dijabetičarima. Jača imuni sistem i zato ga treba redovno piti kao preventivu u borbi protiv gripa i prehlade. Takođe opušta i oslobađa od stresa. Rooibos čaj ne sadrži kofein i zato se preporučuje svima pa i trudnicama, dojiljama i bebicama protiv grčeva.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име