Joga je postala sastavni deo života kako na Zapadu tako i kod nas. Mnoge poznate ličnosti je dugo vežbaju i u stanju su da sa lakoćom urade izuzetno teške vežbe. Međutim joga nije takmičarski sport već tehnika i filozofija koja je usmerena na poboljšanju opšteg fizičkog i psihičkog stanja čoveka. Pre svega smanjuje nivo stresa koji je uzročnik mnogih bolesti. Ukoliko se duže vežba joga će eliminisati bolove u vratu, kičmi, stabilizovati nivo šećera u krvi kod dijabetičara, smanjiti rizik od bolesti srca i tako dalje. Na početku je poželjno krenuti sa lakim vežbama koje neće mnogo opteretiti Vaše telo. Pogledajte kojih se to osam joga položaja preporučuju početnicima.

Yoga Vezbe za pocetnike
1.    Savijanje napred yoga vezba
Vežba se započinje iz stojećeg položaja sa rukama na kukovima. Zatim kolena držite ravno, a savijte napred torzo i to polako iz kukova.  Sa svakih udahom izdužujte torzo, a sa svakim izdahom ulazite dublje u položaj. Ispružite dlanove ka podu ili na pod. Glava treba da visi. U ovom položaju ostanite najviše 1 minut.
2.    Poza dete
Vežba započinje u klečećem položaju. Palčeve spojite, a kolena i butine raširite. Zatim se polako spuštajte sa ispruženim rukama iznad glave sve dok gornji deo tela potpuno ne opružite. Brada i čelo treba da dodirnu pod.

yoga vezba  Poza dete
3.    Poza mačka/krava
Početni položaj se popularno kaže stanite na sve četiri kao sto. Sa svakim izdisajem izvijte leđa prema plafonu, a glavu spustite dole između ruku za pozu mačke. Ostanite u tom položaju nekoliko sekundi, a zatim se vratite u položaj stola. Sa svakim udisajem izvijte leđa u luk, gurajući stomak prema podu. Glavu i bradu podignite u pravcu neba u pozu krave.

yoga vezbe  Poza mačka/krava

4.    Poza planina
Stanite uspravno sa nogama čvrsto na zemlji. Gledajte ispred sebe i spustite ruke pored tela sa dlanovima okrenutim spolja i uz to blago savijajte prostor između lopatice leđa. Aka imate problema sa uspostavljanjem ravnoteže tela možete da spojite dlanove u položaj molitve i da ih plibližite srcu. Zatvorite oči i dišite duboko. Ovo je odlična vežba koja oslobađa od stresa.

yoga vezbe  Poza planina
5.    Poza srećna beba
Legnite na leđa, sa svakim uzdahom savijte noge u kolena, a butine približite stomaku. Sa svakim izdahom uhvatite šakama spoljni deo stopala, raširite kolena i lagano ih povlačite prema struku. Ovo je smešan položaj koji će Vas zaista ispuniti srećom.

yoga vezbe Poza srećna beba
`

6.    Poza noge na zidu
Ova vežba je dobra protiv stresa i nesanice i prepočuje se onima koji dosta vremena provode na nogama. Legnite na leđa, a noge podignite prema plafonu. Ruke ostaju pored tela sa dlanovima napred. Ispravite leđa i noge. Na ovaj način dobićete energiju koja će obnoviti Vaše telo.

Poza noge na zidu yoga vezbe
7.    Poza pritka
Poza pritka je mnogo više od sedećeg položaja. Sednite na pod sa ispruženim nogama. Pokušajte da održite ravnotežu i da leđa držite pravo. Da bi Vam bilo lakše sednite uza zid. Trebalo bi krstima i lopaticama da dodirujete zid, a ne donjim leđima i glavom. Butine treba da budu stegnute, ali ne u grču. Pokušajte da se opustite i da zamislite da Vam je kičma pritka koja se čvrstim korenom drži za tlo. Ruke bi trebalo da budu pored tela sa dlanovima okrenutim na dole. Ostanite u ovom položaju dok god Vam prija.

 Poza pritka
8.    Položaj mrtvaca
Telo je najpre u neutralnom položaju koji podrazumeva da legnete na pod sa savijenim kolenima i stopalima na podu i sa spuštenim podlakticama. Udahnite i sa izdahom lagano prvo spuštajte desnu, a zatim i levu nogu. Zatim spustite ruke sa dlanovima okrenutim spolja. Glavu ispravite da bude na sredini ramena. Zatvorite oči i opustite celo telo i sva čula.

yoga vezbe  Položaj mrtvaca

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име