Ukoliko imate povećan nivo lošeg LDL holesterola treba da povedete računa o svojoj  ishrani. Žitarice sigurno smanjuju holesterol, ali ne možete samo njih jesti.

Pogledajte kojih osam namirnica sigurno utiču na smanjenje holesterola.

 Integralne žitarice

1.    Integralne žitarice
Integralne žitarice i ovsena kaša sadrže zdravu rastvorljivu vlaknastu materiju koja za kratko vreme smanjuje nivo holesterola. Jedna činija integralnih žitarica i ovsene kaše sadrži 1g ovih korisnih vlakana, a organizmu je potrebno da dnevno unese 25g korisnih vlakana. Počnite dan sa žitaricama, a ostalu količinu vlakna unesite sa drugim obrocima u toku dana.

 Riba

2.    Riba
Određene vrste riba kao što su tuna i losos sadrže zdrave omega-3 masne kiseline koje smanjuju nivo LDL-a ili lošeg holesterola u krvi. Doktori preporučuju da se riba jede dva puta nedeljno. Ako jedete sendvič sa tunjevinom nemojte dodavati majonez jer tako poništavate zdravo dejstvo tunjevine.

3. Voće sa visokim sadržajem pektina

3.    Voće sa visokim sadržajem pektina
Pektin predstavlja rastvorljiva vlakna koja pomažu organizmu u borbi protiv holesterola. Voća bogata ovim vlaknima su jabuke, grožđe, jagode kao i južno voće pre svega pomorandže i grejpfrut.

Lešnjici, bademi i orasi

4.    Lešnjici, bademi  i orasi
Lešnjici, bademi i orasi sadrže mononezasićene masne kiseline koje uništavaju loš holesterol u krvi i time ga spečavaju da se taloži na zidovima arterije. U toku dana je dovoljno pojesti šaku ovih plodova.

 

Maslinovo ulje

5.    Maslinovo ulje
Ako ste u mogućnosti zamenite obično ulje sa devičanskim maslinovim uljem. Ono je bogato antioksidantima i drugim sastojcima koji ostavljaju dobar, a uništavaju loš holesterol u krvi.

Nemasno ili obrano mleko

6.    Nemasno ili obrano mleko
Punomasni mlečni proizvodi kao što su mleko, jogurt i sir povećavaju nivo lošeg holesterola u krvi i zato ih eliminišite iz ishrane ili zamenite sa manje masnim ili obranim mlekom.

 

Sok od narandže sa dodatkom biljnih sterola i stanola

7.    Sok od narandže sa dodatkom biljnih sterola i stanola
Ukoliko unesete 2g biljnih sterola i stanola dnevno smanjićete nivo lošeg LDL holesterola za 10%. Pijte sok od pomorandže koji u sebi sadrži ove korisne sastojke.

 

Pasulj

8.    Pasulj
Jedite pasulj jednom nedeljno jer je pun korisnih rasvorljivih vlakana koji smanjuju nivo lošeg holesterola u krvi. Jedna šolja kuvanog pasulja dnevno smanjuje nivo lošeg LDL holesterola za 20%.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име