Za dame koje mnogo uče, završavaju prave fakultete, posvećene su nauci i stižu čak do doktorske titule važi mišljenje da ne vode računa o svom fizičkom izgledu. Da ne izgledaju lepo, da se loše oblače i da uopšte nemaju stila. Međutim, sledeća lista pametnih dama demantuje tu tvrdnju.
1.    Amy Mainzer – doktor astrofizike
Amy Mainzer je doktorirala astronomiju na ULCA (University of  California, Los Angeles). Ona je američki astronom, specijalizovan za infracrvenu astronomiju. Takođe je glavni istraživač u NEOWISE, projektu koji proučava male planete i ostale objekte koji se nalaze blizu Zemljine orbite. Više puta se pojavljivala u seriji „The Universe“ na History Channel. Istražuje asteroide, atmosferu, zvezde.  Čak je i jedan asteroid dobio ime po njoj Amymainzer.


2.    Aditi Shankardass- doktor neuronauke
Doktorirala je neuronauku na Univerzitetu Sheffield u Londonu. Ona je poznata po projektu u kome koristi EEG snimke mozga da bi utvrdila razvojne poremećaje kod dece. Na osnovu ovih snimaka otkrila je uzroke neurološke disleksije. Za svoj rad je dobila nagradu 2001 godine i svrstana je u grupu mladih i perspektivnih naučnih radnika, inženjera i tehnologa. Aditi je član Global Neuroscience Initiative Foundation, organizacije koja je posvećena podizanju globalne svesti o neurološkim i psihijatrijskim poremećajima. Takođe radi  kao konsultat na BBC – u iz oblasti nauke.


3.    Franziska Michor- doktor evolutivne biologije
Doktorirala je 2005 na Harvardu iz oblasti organske i evolutivne biologije. Nakon toga radila je u Institutu za rak „Dana Farber“ u Bostonu. Njena laboratorija istražuje evolutivnu dinamiku raka.  Zanimljivo je da Franziska i njena sestra Johanna koja je doktor matematike imaju dozvolu za vožnju kamiona sa poluprikolicom u Austriji.


4.    Clio Cresswell – doktor matematike
Doktorirala je matematiku na Univerzitetu „New South Wales“ u Autraliji. U 2004 je objavila najprodavaniju knjigu „Matematika i seks“.  Poznavanje matematike je put koji vodi ka pronalaženju najboljeg partnera za dobar seks, poručuje Clio svojom knjigom.


5.    Olivia Judson – doktor evolutivne biologije
Doktorirala je biološke nauke na Univerzitetu Oksford. Poznata je po knjizi „Dr. Tatiana Sex Advice to all Creation“. U knjizi je dala evolutivnu biologiju seksa i navela različite seksualne tehnike koje su prisutne u svetu prirode. Knjiga je bila međunarodni bestseler.


6.    Rhonda Freeman – doktor neuropsihologije
Doktorirala je neuropsihologiju na Drexel Univerzitetu. Pruža neuropsihološke usluge pacijentima koji imaju umerene do teške moždane traume, šlog, akutne stresne poremećaje i ostale neurološke i medicinske problem. Možete je pratiti i preko društvenih mreža. Kao srednjoškolka je bila poznata  navijačica.


7.    Jennifer McCarty – doktor materijalnih nauka i inženjeringa
Doktorirala je na Univerzitetu „Johns Jopkins“. Nakon toga je radila u istraživačkom odeljenju na Univerzitetu Oksford. Sprovodila je istorisku analizu na konstrukcijama iz 19 i 20 veka koje su bile napravljene od kovanog gvožđa i čelika. Analiza je obuhvatala arhivska i dokumentarna istraživanja, razgovore sa lokalnim kovačima, istoričarima i stručnjacima za brodogradnju. Koautor je dela „What Really Sank the Titanic“. Trenutno radi na Univerzitetu zdravlja i nauke u Oregonu.


8.    Talmesha Richards – doktor molekularne medicine
Bila je stipendista dva univerziteta i na kraju je doktorirala na Univerzitetu „Johns Jopkins“. Njena istraživanja su fokusirana na rak dojke. Kao srednjoškolka je bila navijačica, a sada je kapiten jednog fudbalskog tima.


9.    Kristen Kiki Sanford – doktor neuropsihologije
Doktorirala je na UC Davis. Specijalizovala se za oblast učenja i pamćenja i predstavljala je nauku kroz medije. Za svoju radio emisiju u kojoj se bavi neuropsihološkim problemima je 2005 godine dobila nagradu od strane Američkog udruženja naučnika. Ima crni pojas u tekvondou.

Kristen Kiki Sanford – doktor neuropsihologije
10.     Cheska Burleson – doktor hemijske okeanografije
Doktorirala je na Univerzitetu „ South Florida“. Njena istraživanja fokusirana su na proizvodnju otrova od algi koje su poznate pod nazivom  „crvena plima“. Takođe istražuje potencijalnu lekovitost ove vrste algi. Ova dama je na fakultet krenula sa 17 godina, a jedno vreme se takmičila kao klizačica.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име