Prema legendi, Posejdon je svojim trozupcem odvojio južni deo Krfa kako bi stvorio prelepo,mirno mesto na kome bi mogao da uživa sa svojom ljubavnicom. Tako je nastao Paxos-ostrvo sa koga nećete poželeti da se vratite u realnost.

Paxos se nalazi u jonskom moru, između Krfa i Lefkade i najmanje je Jonsko ostrvo povezano trajektom sa kopnom. Trajekt ide iz Igumenice (oko 2h vožnje). Na Paxos se stiže i turističkim brodićima sa Krfa i iz Parge.

gaios paxos grckaGlavni grad je Giaos, koji sa svojom impozantom lukom i specifičnom arhitekturom predstavlja Italiju u malom. Verovatno nigde u Grčkoj nećete osetiti duh Italije u toj meri kao na ovom preslatkom ostrvu. Uz Giaos, na ostrvu se nalaze jos dva „mesta“ – Lakka i Loggos, ali su oba veoma mala, sa po par kafića i restorana i malim lukama.

paxos playaZapadna obala ostrva je, kao i kod svih jonskih, nepristupačna, ali baš zato mistična i privlačna. Tu se nalaze pećine sa tirkiznom vodom i predivne plaže, na kojima možete uzivati sami. Istočna strana je mnogo pitomija i pristupačnija, sa velikim brojem prelepih, šljunkovitih plaža i neverovatno čistim morem.

Za samo 10€ iz glavnog grada možete brodićem više puta u toku dana stići do Antipaxosa-susednog, još manjeg ostrva. Na njemu se obilaze samo dve plaže, jer zbog svoje veličine ostrvo i nema mnogo više, ali ćete na njima osetiti čari belog peska i tirkizne vode.

paxos ostrvo grckaPaxos vazi za skuplje ostrvo, jer na njemu letuju bogati Grci i Italijani. Cela ova regija u Jonskom moru veoma je popularna kod zaljubljenika u jedrenje. Tu ćete videti jahte kakve verovatno niste videli nikad pre, a o njihovom broju, naročito u avgustu, suvišno je govoriti. Ali, ukoliko želite da prođete jeftinije – možete! Giros je na Paxosu 2€, a pravi italijanski sladoled ćete jesti na svakom koraku po, takođe, povoljnim cenama.

Ukoliko ste bar jednom letovali na nekom od jonskih ostrva, verujem da ćete se složiti da je to čista egzotika i da bi u paletu boja što pre trebalo uvesti jednu novu boju – „JONSKO PLAVO“! A ako niste-šta čekate!?!?!

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име