Nikada ne možemo biti apsolutno sigurni da li koristimo previše šećera u ishrani. Možemo ga slobodno nazvati dodatkom jer ga nema samo u slatkišima već je prisutan i u nekim jelima, prelivima, sosevima jer hranu čini ukusnijom i daje joj sjajnu teksturu. Međutim, naučniti su istraživali i samim tim došli do određenih saznanja koji nam mogu pomoći da otkrijemo da li koristimo previše šećera u ishrani. Obratite pažnju na sledeće upozoravajuće simptome.

Šupljine u zubima

Ako ste ljubitelj slatkiša, voćnih sokova i ostalih slatkastih namirnica onda imate veće šanse da vam se javljaju problemi sa zubima. U ustima postoje određene bakterije koje u interakciji sa šećerom proizvode kiselinu koja napada zube i pospešuje karijes.

Previše šećera u ishrani – Stalni umor

Obično kada pojedemo čokoladu osećamo se bolje i živahnije. Međutim, ovaj osećaj kratko traje. Energija se brže potroši tako da ćemo se kasnije osećati umorno i pospano. Kako naučnici tvrde kada odjednom pojedete 100 grama čokolade ili veliko parče torte količina šećera u krvi trenutno skoči. Da bi ponovo uspostavio ravnotežu pankreas oslobađa veliku količinu insulina signalizirajući vašim ćelijama da koriste šećer kao gorivo. Rezultat je reaktivna hipoglikemija… i umor.previse secera u ishrani

Problemi sa koncentracijom

Kofein dokazano razbuđuje, ali slatkiši ne.Sat vremena nakon što ste pojeli nešto slatko opada koncentracija i stvara se pospanost.

Previše šećera u ishrani – Depresivno raspoloženje

Na filmovima smo videli da kada devojka raskine sa momkom uzme veliku teglu eurokrema i jede bez prestanka jer misli da će je to oraspoložiti. Međutim šećer i vitamin B ne idu zajedno. Kada konzumirate slatke namirnice vaše telo apsorbuje vitamin B koji u velikoj meri utiče na raspoloženje. Nedostatak vitamina B može učiniti da se osećate depresivno posebno ako mnogo pojedete slatkog u toku dana.

Stalno ste žedni

Svaki put kada pojedete nešto slatko, šećerne čestice navale na vaš krvotok. Da bi uspostavile ravnotežu vaše ćelije se aktiviraju, oslobađaju vodu i šalju signale vašem mozgu da ste žedni. Naravno, obavezno popijte veliku čašu vode.

Previše šećera u ishrani – Debljate se

Dokazano je da slatkiši goje i to svi znaju. Zato smanjite unos torti, čokolada i kolača ukoliko želite da izgledate vitko.

Imate česte glavobolje

Jedite umereno slatkiše da vas ne bi bolela glava. Previše slatkiša povećava nivo insulina i može izazvati nagli pad šećera u krvi što rezultira glavoboljom.

Previše šećera u ishrani – Prerano starenje kože

Konzumiranje slatkih namirnica u velikim količinama izaziva glikaciju, hemijsku reakciju koja podstiče prerano starenje kože. Koža postaje manje fleksibilna i elastična što pospešuje nastanak novih bora i naglašava postojeće. Koža takođe postaje suva.starenje koze

Zavisnost

Ova zavisnost se upoređuje sa toboganom. Kada pojedete mnogo slatkog nivo šećera u krvi se povećava, ali i naglo padne jer vaše telo oslobađa insulin.U nedostatku energije, tražite hranu koja će vam odmah napuniti baterije, a to su slatkiši i tako sve u krug.stalno ste gladni

Stalne dijareje

Fruktoza nije najbolji prijatelj crevima. Kada se pojede mnogo slatkiša od jednom creva će verovatno izbaciti višak vode i elektolita nego obično i na kraju će doći do dijareje.

Ostali simptomi su

  • Anksioznost
  • Insomnija
  • Nekvalitetan san
  • Stalna glad
  • Bolovi u zglobovima
  • Učestalo mokrenje
  • Visok krvni pritisak.